12 june 2011, 14:58 Moldovan Diaspora views 5888
12 june 2011, 14:58 Moldovan Diaspora views 5888

Şefii MAE din ţările CSI vor examina în Lituania conflictele îndelungate şi pericolele transnaţionale

Conflictele îndelungate, pericolele transnaţionale, libertatea mass-media şi conlucrarea mai activă cu ţările-partenere OSCE, inclusiv cu ţările din bazinul Mării Mediterane şi Afganistanul, vor fi subiectele dezbaterilor în cadrul şedinţei Consiliului de Miniştri al OSCE, care îşi începe lucrările marţi la Vilnius.

La întrunirea a 18-a a Consiliului de Miniştri al OSCE vor partiipa circa 40 de şefi ai diplomaţiilor şi alţi înalţi demnitari din 56 de ţări-participante la Organizaţie, precum şi din 12 ţări-partenere ale OSCE, organizaţii internaţionale şi regionale. Consiliul Miniştrilor Afacerilor Externe (CMAE) se întruneşte anual şi este organul central de directivă şi de conducere al OSCE.

„Ne întîlnim într-un moment, cînd lumea se confruntă cu numeroase problme de neamînat, începînd de la criza financiar-economică continuă şi terminînd cu acele evenimente dramatice, care se desfăşoară în Orientul Apropiat şi Africa de Nord. În această perioadă este important, ca noi să ne concentrăm asupra stabilirii angajamentelor euratlantice şi eurasiatice în domeniul securităţii, după cum s-a decis anul trecut la Astana. Această întîlnire este o posibilitate de a obţine progres în problemele noi şi vechi”, - a spus jurnaliştilor în ajunul întîlnirii Audronius Ažubalis, preşedintele în exerciţiu al OSCE, ministrul afacerilor externe al Lituaniei.

Referindu-se la identificarea reglementării conflictelor îndlungate, ministrul lituanian a remarcat caracterul complicat al acestui obiectiv şi a refuzat să facă prognoze, cît de reuşite vor fi negocierile.

„Încă la începutul preşedinţiei eu am spus că, chiar dacă noi vom avansa cu un milimetru în soluţionarea conflictelor îndelungate, eu voi spune că am obţinut succes”, - a declarat el.

În acest context preşedintele în exerciţiu al OSCE a calificat reluarea după o pauză de şase ani a negocierilor oficiale în formatul „5+2” (Moldova, Transnistria, OSCE, Rusia, Ucraina şi observatorii din SUA şi UE) pentru reglementarea transnistreană un rezultat al eforturilor comune ale ţărilor-participante.

Potrivit spuselor lui, acum s-au pus bazele pentru un viitor progres sesizabil. „Şi, pornind de la cele realizate, trebuie manifestată aceeaşi concentrare în alte regiuni, unde există conflicte îndelungate”, - a menţionat Ažubalis.

El şi-a exprimat speranţa că decizii vor fi adoptate într-un şir de alte probleme importane – „de la rolul OSCE în asigurarea securităţii energetice şi cibernetice pentru jurnalişti”.

 

Sursa:  newsmoldova.md

Comments

 (0)
 
*
3 characters or more, Latin letters only

*
Anti-SPAM code:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Settlements of Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
1923
Populația:
230 locuitori

Pohrebea Nouă este un sat din cadrul comunei Comisarovca Nouă din Unitățile Administrativ-Teritoriale din Stînga Nistrului, Republica Moldova. Localitatea se află la distanța de 26 km de orașul Dubăsari și la 65 km de Chișinău. Populaţia satului Pohrebea Nouă alcătuia 230 de oameni în anul 2011. Satul Pohrebea Nouă a fost întemeiat în anul 1923.

Library
Electronic library of www.moldovenii.md contains books, documents, audio and video materials about the Moldavian history, culture and civilization from the ancient time to nowadays.