Şefii MAE din ţările CSI vor examina în Lituania conflictele îndelungate şi pericolele transnaţionale
Conflictele îndelungate, pericolele transnaţionale, libertatea mass-media şi conlucrarea mai activă cu ţările-partenere OSCE, inclusiv cu ţările din bazinul Mării Mediterane şi Afganistanul, vor fi subiectele dezbaterilor în cadrul şedinţei Consiliului de Miniştri al OSCE, care îşi începe lucrările marţi la Vilnius.
La întrunirea a 18-a a Consiliului de Miniştri al OSCE vor partiipa circa 40 de şefi ai diplomaţiilor şi alţi înalţi demnitari din 56 de ţări-participante la Organizaţie, precum şi din 12 ţări-partenere ale OSCE, organizaţii internaţionale şi regionale. Consiliul Miniştrilor Afacerilor Externe (CMAE) se întruneşte anual şi este organul central de directivă şi de conducere al OSCE.
„Ne întîlnim într-un moment, cînd lumea se confruntă cu numeroase problme de neamînat, începînd de la criza financiar-economică continuă şi terminînd cu acele evenimente dramatice, care se desfăşoară în Orientul Apropiat şi Africa de Nord. În această perioadă este important, ca noi să ne concentrăm asupra stabilirii angajamentelor euratlantice şi eurasiatice în domeniul securităţii, după cum s-a decis anul trecut la Astana. Această întîlnire este o posibilitate de a obţine progres în problemele noi şi vechi”, - a spus jurnaliştilor în ajunul întîlnirii Audronius Ažubalis, preşedintele în exerciţiu al OSCE, ministrul afacerilor externe al Lituaniei.
Referindu-se la identificarea reglementării conflictelor îndlungate, ministrul lituanian a remarcat caracterul complicat al acestui obiectiv şi a refuzat să facă prognoze, cît de reuşite vor fi negocierile.
„Încă la începutul preşedinţiei eu am spus că, chiar dacă noi vom avansa cu un milimetru în soluţionarea conflictelor îndelungate, eu voi spune că am obţinut succes”, - a declarat el.
În acest context preşedintele în exerciţiu al OSCE a calificat reluarea după o pauză de şase ani a negocierilor oficiale în formatul „5+2” (Moldova, Transnistria, OSCE, Rusia, Ucraina şi observatorii din SUA şi UE) pentru reglementarea transnistreană un rezultat al eforturilor comune ale ţărilor-participante.
Potrivit spuselor lui, acum s-au pus bazele pentru un viitor progres sesizabil. „Şi, pornind de la cele realizate, trebuie manifestată aceeaşi concentrare în alte regiuni, unde există conflicte îndelungate”, - a menţionat Ažubalis.
El şi-a exprimat speranţa că decizii vor fi adoptate într-un şir de alte probleme importane – „de la rolul OSCE în asigurarea securităţii energetice şi cibernetice pentru jurnalişti”.
Sursa: newsmoldova.md
- Încă cîțiva moldoveni au revenit acasă din Liban
- La Chișinău va avea loc un concert de excepție al lui Constantin Moscovici, Tamarei Gverdțiteli și t…
- Guvernul sporește protecția specială a copiilor împotriva deplasării în străinătate și reținerii ili…
- Ninsorile au acaparat România: Zonele în care stratul de omăt are deja 20 cm
- Alertă de călătorie în Bulgaria
- La Chișinău a avut loc o nouă sesiune în cadrul proiectului YMCA Digital Media Hub Chișinău ©
- Detail Garage este partenerul dumneavoastră profesional în detailing auto
- Capodopere florale de toamnă și iarnă de la XOstudio FLOWERS: Dăruiți magia sărbătorilor! ©
- Вă rugăm să beți acest amestec înainte de culcare, și veți elimina din organism tot ce ați mâncat pe…
- La Chișinău va avea loc un concert de excepție al lui Constantin Moscovici, Tamarei Gverdțiteli și t…
- La Chișinău a avut loc o nouă sesiune în cadrul proiectului YMCA Digital Media Hub Chișinău ©
- Machu Picchu și enigmele sale (+Foto)
În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?
- Statut:
- Sat
- Prima atestare:
- 1921
- Populația:
- 3341 locuitori
Sîngereii Noi este un sat şi comună din raionul Sîngerei. Din componenţa comunei fac parte localităţile Mărineşti și Sîngereii Noi. Satul Sîngereii Noi se află la distanța de 17 km de orașul Sîngerei și la 119 km de Chișinău. La recensămîntul din anul 2004 populaţia satului constituia 3341 de oameni. Localitatea a fost întemeiată în anul 1921.
Comentarii
(0)