|
Photo: moldpres.md |
Femeile din diasporă au elaborat mai multe recomandări, care vor fi propuse autorităţilor
Problemele migrantelor, discutate la Zilele Diasporei. Femei originare din Republica Moldova şi stabilite cu traiul în Grecia, Italia sau Portugalia au vorbit despre oportunităţile şi problemele cu care se confruntă. Participantele au elaborat mai multe recomandări, relatează Mesager.
Valentina Geamănă locuieşte în Italia de 16 ani. De zece ani şi-a adus şi copiii în peninsulă. Chiar dacă de baştină o despart mii de kilomentri şi ani de muncă, ea nu uită se revină acasă. În acest timp a realizat mai multe proiecte, între care şi deschiderea unui Centru antiviolenţă în raionul Hânceşti.
„Este un centru de consultanţă deschis pentru toate persoanele care cunosc un caz de violenţă în familie, iar alături este situată casa pentru femei, sunt trei blocuri cu 15 apartamente deja amenajate, iar pentru a întreţine această structură, noi am prevăzut partea economică a proiectului, avem o bucătărie industrială cu capacitatea de 180 de locuri, prevăzută pentru a deschide cursuri de bucătar", spune ea.
Potrivit reprezentanţilor Biroului pentru Relaţii cu Diaspora, 80 la sută dintre liderii asociaţiilor de migranţi sunt femei. Reprezentanţii diasporei îşi propun să revizuiască legislaţia naţională în conformitate cu prevederile internaţionale şi recomandările Convenţiei asupra eliminării tuturor formelor de discriminare a femeilor.
„Ceea ce ne interesează pe noi ca şi agenţie guvernamentală este legat de drepturile patrimoniale ale celor plecaţi, care se trezesc la un moment dat că nu mai au nici casă, nici masă aici, deşi au investit, cum să-şi transfere banii astfel încât să fie asiguraţi, despre taxele foarte mari la recrutarea forţei de muncă şi aici vor fi unele modificări la legislaţie", afirmă Angela Stafii, lider echipa Programe, BRD.
Recomandările vor fi propuse autorităţilor. Mai mult, reprezentanţii diasporei îşi propun să constituie o reţea a femeilor migrante. Astfel va fi consolidat dialogul între conaţionalii noștri care muncesc în diferite ţări.
Source:
- Еще несколько молдаван вернулись домой из Ливана
- В Кишиневе состоится грандиозный концерт Константина Московича, Тамары Гвердцители и группы ABBORN ©
- Правительство усиливает специальную защиту детей от вывоза за границу и незаконного удержания
- В Румынии идет снег: в некоторых местах толщина снежного покрова достигла 20 см
- Объявлено предупреждение о поездках в Болгарию
- В столице прошла сессия в рамках проекта YMCA Digital Media Hub Chisinau ©
În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?
- Statut:
- Sat
- Prima atestare:
- 1606
- Populația:
- 2498 locuitori
Beleavinţi este un sat şi comună din raionul Briceni. Beleavinţi este unicul sat din comuna cu acelaşi nume. Satul este situat în partea centrală a raionului, pe malul rîului Vilia, la 14 km de oraşul Briceni, la 240 km de Chișinău. Satul se află pe traseul inernaţional Odesa- Cernăuţi. Conform datelor din 01.01.2007 populaţia satului constituia 2498 persoane. Prima atestare documentară a satului cu numele Bilavenţi datează din iulie 1606, localitatea fiind în componenţa ţinutului Hotin.
Comments
(0)