08 april 2015, 15:49 Moldovan Diaspora views 9368
Tamara Şchiopu: „Nici ziua de ieri, nici ziua de mâine nu există decât în imaginaţia şi atitudinea noastră”
08 april 2015, 15:49 Moldovan Diaspora views 9368

Tamara Şchiopu: „Nici ziua de ieri, nici ziua de mâine nu există decât în imaginaţia şi atitudinea noastră”

Eu am început de la profesoară de biologie şi chimie, apoi de limba engleză, specializându-mă în traduceri şi management de proiecte de asistenţă tehnică. Pasiunea mea faţă de natură mi-a ajutat să mă descurc bine în domeniul agriculturii (asistenţă tehnică), apoi am obţinut diploma de MBA de la Universitatea din California, cu specializarea în Managementul Ecologic Corporativ. Acolo am început să activez în companii private, unde am prins firul managementului practic al afacerilor, recuperarea costurilor, redistribuirea profiturilor, dezvoltarea programelor de durabilitate CSR în cadrul unei companii.

Între timp devenisem vegetariană şi mă captiva diversitatea legumelor, a bucatelor pregătite doar din legume, dar şi modul ecologic de a le creşte, riscurile şi daunele chimicalelor folosite în agricultura convenţională. M-am căsătorit cu soţul meu, un fermier englez, acolo în California, apoi m-am stabilit în Marea Britanie la ferma noastră, unde locuiesc de 13 ani.

Timp de mai mulţi ani am condus o agenţie de promovare a produselor alimentare autohtone, în Marea Britanie. Din 2014 am devenit membru-fondator şi director pe dezvoltare la ferma noastră, Tolhurst Organic pe care am reorganizat-o după modelul antreprenoriatului social, cu beneficii pentru comunitate. Toate profiturile companiei se reinvestesc în obiectivele noastre sociale, iar noi, cei patru fondatori lucrăm în cadrul companiei prin contracte de prestare de servicii.

În 2013 am lansat şi în Moldova o companie EtnoGastronomica după acelaşi model de antreprenoriat social, doar că modelul deocamdată nu este apreciat în Moldova, nici legiferat, şi respectiv trebuie promovat. Ambele companii se încadrează în tipul „lifestyle business", fapt care îmi permite să duc un mod de viaţă modest, dar sunt liberă să mă deplasez, să iau decizii şi să activez după propriul plac.

Cea mai mare dificultate este lipsa mea periodică din ţară, fapt ce reţine dezvoltarea afacerilor, limitează comunicarea şi accesul la diferite oportunităţi de susţinere profesională. În ambele companii lucrez preponderent online, dar în Moldova se mai păstrează obiceiul de a discuta şi a lua decizii în întruniri personale, sau la mobil, şi nu prin e-mail.

Cariera mea a fost influenţată de doi bărbaţi. Primul este chiar soţul meu, Tolly. El fiind vegetarian şi fermier Eco, mi-a insuflat o dragoste şi o pasiune faţă de agricultură, natură, anotimpuri, către munca la pământ. Mi-a arătat cum se poate de dus un mod de viaţă modest dar foarte şi foarte frumos.

Al doilea bărbat este mentorul meu de la Universitatea din California, Profesorul Van Gundy. El mi-a insuflat primul senzaţia de „can do", m-a susţinut în aplicarea mea pentru bursa MBA, a fost alături de mine în cele mai grele momente, atunci când eram departe de cei dragi.

În prezent, al treilea bărbat mă inspiră de optimism şi pozitivism, fiul mei Slavian, care fiind departe de mine mă susţine şi mă impune să nu mă deranjez de multe nimicuri, să fiu veselă şi să-mi trăiesc ziua de azi. Căci nici ziua de ieri, nici ziua de mâine nu există decât în imaginaţia şi atitudinea noastră.

Citesc literarura „non-fiction", mă pasionează mult cărţile de călătorii, jurnalele de călătorie şi bucatele tradiţionale din diferite ţări, experienţa oamenilor care se stabilesc în locuri noi şi o iau de la zero, istoria social-gastronomică a multor ţări şi civilizaţii.

Activând în domeniul agro-alimentar frecventez cursuri de securitate alimentară, resurse umane, fotografie, aspecte fiscale, reglementări şi licenţieri pentru diferite activităţi publice. Particip la conferinţe naţionale şi internaţionale, de unde mă inspir enorm şi aflu cele mai noi realizări în domeniu.

Sunt membră a mai multor asociaţii profesionale şi de interes, de exemplu Asociaţia Fermierilor Ecologici din MB Soil Association, şi a celor locali Thames Organic Growers, grupul Oxford Sustainable Food, Slow Food UK, Farming and Countryside Education. În Moldova suntem membri ai Centrului pentru Inofensivitate a produselor Alimentare din Moldova CIPAM.

Dacă aş putea schimba ceva, atunci mi-aş urma chemarea inimii şi aş fi mai mândră de sine. Eu de fapt doream să devin medic, dar mi-a fost frică că nu voi fi admisă din prima, şi am mers la Biologie. Nu ştiu dacă aş fi devenit un medic bun, dar cu vârsta am învăţat la sigur să-mi ascult intuiţia şi să fiu mai încrezută în sine.

Eu mă inspir de la femeile în afaceri. Cele care fondează companii noi şi le dezvoltă cu propriul efort, chiar dacă au susţinere parţială din partea soţilor. Cele care îşi asumă riscuri, au angajaţi, le achită salariile la timp, le ajută să se dezvolte profesional, sunt aproape de echipa sa şi învaţă de la fiecare. Eu promovez aceste principii prin propriul exemplu şi prin publicaţiile şi cărţile mele. Mă bucur că mai multe tinere s-au simţit entuziasmate şi mai încrezute în sine după ce m-au cunoscut, şi au pornit propriile proiecte, activităţi sau companii.

E important să ai încrederea în sine, să-ți determini un scop limpede şi realizabil, şi să aplici etica profesională. Toate celelalte nu vor întârzia să apară. Apreciaţi potenţialul angajaţilor şi susţineţi iniţiativa de jos, de la bază. Totodată, nu permiteţi ca afacerea sau carierea să ia prioritate faţă de familie şi faţă de viaţa personală.

În timpul liber aş vrea să călătoresc prin alte ţări, să vizitez ferme ecologice şi pieţe ţărăneşti şi să public cărţi la sfârşitul acestor călătorii. Precum o face Rick Stein, un bucătar celebru din Marea Britanie. Cărţile lui nu sunt doar o listă de reţete, dar şi istorii captivante despre stilul de viaţă al ţăranilor şi bucatelor din ţările respective. Aş vrea să citesc mai mult şi aş vrea să fotografiez profesional mai mult.

Source: ealider.md

Keywords:

moldovenii , diaspora

Comments

 (1)
 
*
3 characters or more, Latin letters only

*
Anti-SPAM code:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Settlements of Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
1603
Populația:
3155 locuitori

Bravicea este un sat și comună din raionul Călăraşi. Este unicul sat din comuna cu același nume. Satul Bravicea, pe valea rîului Cula, se află la distanţa de 28 km de orașul Călăraşi și la 51 km de Chișinău. Conform datelor recensămîntului din anul 2004, populaţia satului constituia 3 155 de oameni. Localitatea este menționată documentar în anul 1603.

Library
Electronic library of www.moldovenii.md contains books, documents, audio and video materials about the Moldavian history, culture and civilization from the ancient time to nowadays.