11 february 2011, 09:56 Moldovan Diaspora views 10246
11 february 2011, 09:56 Moldovan Diaspora views 10246

Moldovenii care lucrează legal în Portugalia vor primi pensii

Republica Moldova şi Republica Portugheză au semnat Aranjamentul administrativ pentru stabilirea procedurii de aplicare a Acordului în domeniul securităţii sociale. Potrivit Ministerului Muncii, Protecţiei Sociale şi Familiei, documentul prevede acordarea şi plata pensiilor pentru limită de vîrstă, pensiilor de invaliditate cauzată de boli obişnuite, pensiilor şi indemnizaţiilor de invaliditate, cauzată de accidente de muncă sau boli profesionale, pensiilor de urmaş, ajutorului de şomaj, indemnizaţiei pentru incapacitate temporară de muncă şi de maternitate şi ajutorului de deces. Totodată, Aranjamentul stabileşte mecanismele de plată a prestaţiilor de asigurări sociale, instituţiile responsabile pentru plata lor, documentele care necesită a fi completate pentru ca persoanele îndreptăţite să poată beneficia de prestaţii, precum şi facilitarea comunicării între autorităţile competente, organele de legătură şi instituţiile competente. Persoanele interesate se pot adresa la „organele de legătură”: pentru Republica Moldova – Casa Naţională de Asigurări Sociale, iar pentru Republica Portugheză – Direcţia Generală de Securitate Socială. Potrivit datelor site-ului destak.pt, în 2008 în Portugalia au fost înregistraţi 21 147 de migranţi din Moldova.

Sursa: noi.md

Comments

 (0)
 
*
3 characters or more, Latin letters only

*
Anti-SPAM code:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Settlements of Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:

Populația:
1105 locuitori

Slobozia-Şirăuţi este un sat şi comună din raionul Briceni. Slobozia-Şirăuţi este unicul sat din comuna cu acelaşi nume. Conform datelor recensămîntului din anul 2004, populaţia satului constituie 1105 oameni. 

Library
Electronic library of www.moldovenii.md contains books, documents, audio and video materials about the Moldavian history, culture and civilization from the ancient time to nowadays.