25 october 2011, 11:24 Moldovan Diaspora views 6119
25 october 2011, 11:24 Moldovan Diaspora views 6119

A fost semnat Acordul în domeniul asigurărilor sociale între Republica Moldova şi Republica Estonia

Recent, dna Valentina Buliga, Ministrul Muncii, Protecţiei Sociale şi Familiei a semnat Acordul în domeniul asigurărilor sociale între Republica Moldova şi Republica Estonia. Evenimentul a avut loc în capitala Estoniei – oraşul Tallin, în cadrul vizitei oficiale a delegaţiei Republicii Moldova în această ţară.

Încheierea acordului moldo-estonian va avea un impact pozitiv asupra bunăstării viitorilor pensionari din categoria lucrătorilor migranţi, avînd drept efect principal protejarea drepturilor sociale ale cetăţenilor Republicii Moldova care au domiciliu permanent sau desfăşoară o activitate temporară pe teritoriul Republicii Estonia.

Acordul prevede acordarea pensiilor pentru limită de vîrstă, pensii şi indemnizaţii de invaliditate şi pensii de urmaş.

Acesta se va aplica persoanelor care sunt sau au fost asigurate în conformitate cu legislaţia ambelor sau a unuia dintre statele parte la acord (angajaţii, lucrătorii independenţi, muncitorii detaşaţi, personalul misiunilor diplomatice şi posturilor consulare), precum şi membrilor de familie ale persoanelor sus-menţionate (protecţia lor este limitată la drepturile care derivă din calitatea de membru de familie al lucrătorului în cauză).

Acordul prevede exportul prestaţiilor de asigurări sociale, acordate în conformitate cu legislaţiile naţionale ale celor două state, ceea ce presupune dreptul unui lucrător migrant de a beneficia de prestaţiile dobîndite în statele în care şi-a desfăşurat activitatea, pe teritoriul statului de domiciliu.


Sursa: estonia.mfa.md


Comments

 (0)
 
*
3 characters or more, Latin letters only

*
Anti-SPAM code:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Settlements of Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
1706
Populația:
4496 locuitori

Sălcuţa este un sat şi comună din raionul Căuşeni. Sălcuţa este unicul sat din comuna cu acelaşi nume. Localitatea se află la distanța de 18 km de orașul Căușeni și la 87 km de Chișinău. Conform datelor recensămîntului din anul 2004, populaţia satului constituia 4496 de oameni. Satul Sălcuţa a fost menționat documentar în anul 1706.

Library
Electronic library of www.moldovenii.md contains books, documents, audio and video materials about the Moldavian history, culture and civilization from the ancient time to nowadays.