|
Lecții de istorie la Butuceni
Anul acesta se împlinesc 10 ani de la deschiderea în micul sat moldovenesc Butuceni a complexului turistic Vila Etnica.
Ce artefacte sînt păstrate în cele trei muzee din cadrul complexului? L-am rugat să răspundă la această întrebare pe fondatorul complexului - antreprenorul, cunoscutul colecționar, Vladimir Parnov.
- Vladimir, cum este să inviți oaspeții la un complex turistic situat în cea mai pitorească și cu adevărat legendară regiune a țării?
- Atunci cînd am creat „Vila Etnica” am înțeles, desigur, că oaspeții noștri vor fi nu doar compatrioți de-ai noștri, ci și turiști din întreaga lume. După cum știți, Butuceni, situat la 60 de kilometri de Chișinău, este unul dintre cele trei sate incluse în rezervația natural-istorică protejată de stat, Orheiul Vechi. Aici sînt clar vizibile urmele civilizațiilor străvechi - drumul pietruit din secolul al XIV-lea, ruinele cetății geto-dace, ruinele unei moschei și ale unei băi publice pe locul așezării Hoardei de Aur Yangi-şehr, o biserică ortodoxă funcțională într-o mănăstire rupestră... Cu monumentele sale arhitecturale, Orheiul Vechi atrage nu doar turiști, ci și oamenii de știință - istorici, arheologi. Și în Butuceni multe colțuri păstrează imaginea satului medieval. Acesta este, practic, un muzeu în aer liber, lîngă care se află complexul stîncos unic care se întinde de-a lungul rîului Răut. Pe malul său abrupt, pe terasele de diferite niveluri, chiar la poalele stîncii care seamănă cu un dragon adormit, se află Vila Etnica.
Pe vremuri, în acest loc erau două case vechi, aproape săpate în pămînt. La început, în locul lor am construit un restaurant, care a fost dat în chirie unui holding rusesc. Pe atunci, acesta deținea deja la Moscova un restaurant cu bucătărie moldovenească numit DOR. Restaurantul DOR din Orhei a funcționat cu succes timp de două sezoane, dar în toamna anului 2014, din cauza închiderii lanțului din Moscova, și acesta a încetat să mai existe. Atunci mi-a venit ideea unui proiect cu denumirea „Vila Etnica”, alcătuit dintr-un hotel confortabil cu 14 paturi, restaurantul „La Butuk” și trei muzee. Peste tot aici domnește spiritul istoriei și culturii patriei mele. Casa de oaspeți este construită din materiale naturale în stilul unui vechi conac boieresc. Pot fi de recunoscut tradițiile caselor pîrcălabilor - voievozi ai domnitorilor Moldovei. Produsele din metal, piatră și lemn sînt realizate manual de meșterii locali. O adevărată operă de artă sînt ușile trainice sculptate, realizate de cunoscutul regizor, actor, muralist Roland Vieru, fiul pictorului clasic moldovean, Igor Vieru.
Aici, în complexul muzeal, situat în trei case confortabile de la sfîrșitul secolului trecut, puteți face cunoștință cu o colecție extinsă de artefacte. Iar în restaurantul ecologic veți putea savura bucate tradiționale moldovenești. Trebuie să fiți de acord că ar fi ciudat să deschidem într-un astfel de loc un restaurant mexican sau japonez.
Continuarea articolului citiți pe noi.md.
- Еще несколько молдаван вернулись домой из Ливана
- В Кишиневе состоится грандиозный концерт Константина Московича, Тамары Гвердцители и группы ABBORN ©
- Правительство усиливает специальную защиту детей от вывоза за границу и незаконного удержания
- В Румынии идет снег: в некоторых местах толщина снежного покрова достигла 20 см
- Объявлено предупреждение о поездках в Болгарию
- В столице прошла сессия в рамках проекта YMCA Digital Media Hub Chisinau ©
În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?
- Statut:
- Sat
- Prima atestare:
- 1653
- Populația:
- 1334 locuitori
Onişcani este un sat şi comună din raionul Călăraşi. Din componenţa comunei fac parte localităţile Sverida și Onişcani. Localitatea se află la distanța de 32 km de orașul Călărași și la 81 km de Chișinău. La recensămîntul din anul 2004, populaţia satului constituia 1334 de oameni.Satul Onișcani a fost menționat documentar în anul 1653.
Comments
(0)