Go to section: Nature and tourism
23 august 2024, 16:00 Nature and tourism views 1724
Noi reguli de intrare în spațiul Schengen. De cînd intră în vigoare și ce schimbări aduce pentru moldoveni
23 august 2024, 16:00 Nature and tourism views 1724

Noi reguli de intrare în spațiul Schengen. De cînd intră în vigoare și ce schimbări aduce pentru moldoveni

Din 10 noiembrie, Uniunea Europeană intenționează să lanseze un sistem automat de înregistrare a intrărilor și ieșirilor la frontierele externe ale spațiului Schengen. Acest lucru va schimba modul prin care cetățenii vor fi admiși în spațiul Schengen.

Potrivit Ministerului Afacerilor Externe a Republicii Moldova, din 10 noiembrie, noutatea este că la intrarea în spațiul Schengen nu va mai exista o procedură de ștampilare manuală a pașapoartelor.

Potrivit instituției, pentru cetățenii moldoveni EES va ajuta la accelerarea procesului la frontiere deoarece odată ce datele biometrice ale cetățeanului moldovean sînt înregistrate în sistem, cetățeanul poate folosi poarta electronică în toate aeroporturile UE.

De menționat că noul sistem de intrare/ieșire (EES), care a început să fie dezvoltat după Brexit, va fi lansat pe 10 noiembrie la toate frontierele externe ale UE.

Totodată, potrivit autorităților de la Chișinău, lansarea sistemului EES nu are nici o legătură cu sistemul ETIAS care urmează să fie lansat anul viitor și care prevede că cetățenii non-UE vor trebui să achite o taxă la intrare în spațiul Schengen.

Cine va putea utiliza EES?

EES este un nou sistem automatizat de colectare digitală a datelor cu caracter personal pe care Uniunea Europeană îl va folosi pentru a controla automat trecerea frontierelor de către cetățenii din afara UE, indiferent dacă au nevoie de viză pentru a intra în spațiul Schengen. Sistemul este conceput pentru a înlocui ștampilarea tradițională a pașapoartelor.

Călătorii vor trebui să-și scaneze pașapoartele sau alte documente de călătorie la un chioșc cu autoservire de fiecare dată cînd trec frontiera externă a UE. Sistemul nu se va aplica titularilor de permise de ședere în țările UE, precum și celor care au vize de lungă ședere.

Sistemul va înregistra numele călătorului, datele biometrice și data și locul de intrare și ieșire. Scanările faciale și amprentele vor fi luate doar o dată la trei ani și vor fi valabile pentru mai multe călătorii în această perioadă.

Sistemul va funcționa la intrarea în toate țările UE, cu excepția Ciprului și Irlandei (ștampilele vor fi puse acolo ca de obicei), precum și în patru țări Schengen care nu sînt membre ale UE: Islanda, Liechtenstein, Norvegia și Elveția.

EES este introdus pentru a consolida securitatea frontierelor și pentru a identifica călătorii care au depășit perioada de ședere în zonă din 29 de țări europene cu o viză C (90 de zile într-o perioadă de 180 de zile).

Ca răspuns la solicitarea dumneavoastră, vă informăm că, din 10 noiembrie, noutatea este că la intrarea în spațiul Schengen nu va mai exista o procedură de ștampilare manuală a pașapoartelor, odată cu introducerea sistemului informatic automat pentru înregistrarea călătorilor din țări terțe EES. EES va ajuta la accelerarea procesului la frontiere deoarece odată ce datele biometrice ale cetățeanului moldovean sînt înregistrate în sistem, cetățeanul poate folosi poarta electronică în toate aeroporturile UE.

În ceea ce privește taxa de 7 euro care urmează să fie introdusă de anul viitor, autoritățile de la Chișinău spun că vor veni cu precizările necesare în campaniile de informare a cetățenilor de viitor.

De menționat că Uniunea Europeană va aplica de anul viitor o nouă taxă. Aceasta are ca scop consolidarea securității la frontiere și reglementează mai strict accesul cetățenilor din afara Uniunii.

Astfel, unele categorii de cetățeni care vor să călătorească în Uniunea Europeană vor trebui să plătească o taxă de 7 euro pentru a obține o scutire de viză începînd cu mai 2025.

Ce este Etias și cum funcționează?

Sistemul Etias, similar cu sistemul ESTA al Statelor Unite, va impune cetățenilor din țări scutite de viză, cum ar fi Marea Britanie, SUA, Australia și Canada, să solicite o autorizație de călătorie înainte de a intra în spațiul Schengen. Această taxă de 7 euro va fi valabilă pentru o perioadă de trei ani sau pînă la expirarea pașaportului și va permite multiple intrări pe teritoriul UE.

Solicitarea va trebui făcută online, iar călătorii vor trebui să furnizeze informații personale, cum ar fi adresa, locul de muncă și eventualele condamnări penale. Majoritatea cererilor vor fi aprobate în cîteva minute, însă în unele cazuri verificarea poate dura pînă la 72 de ore.

În plus, călătorii sub 18 ani și peste 70 de ani vor fi scutiți de această taxă Etias. De asemenea, cei care călătoresc în Irlanda sau Cipru nu vor avea nevoie de Etias, deoarece aceste țări sînt în afara spațiului Schengen.

Source: noi.md

Comments

 (0)
 
*
3 characters or more, Latin letters only

*
Anti-SPAM code:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Settlements of Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
1602
Populația:
549 locuitori

Paladea este un sat din cadrul comunei Bîrlădeni, raionul Ocniţa. Conform datelor recensămîntului din anul 2004, populaţia satului constituie 549 de oameni. Satul Paladea este situat la o distanţă de 20 km de oraşul Ocniţa şi la 220 km de Chișinău. Prima menţiune documentară a satului Paladea (cu numele Vertiporoh) din ținutul Hotin datează din anul 1602.  

Library
Electronic library of www.moldovenii.md contains books, documents, audio and video materials about the Moldavian history, culture and civilization from the ancient time to nowadays.