|
Din cauza secetei, culturile de toamnă ar putea avea de suferit în Moldova
Seceta din ultimele luni are un efect negativ asupra semănatului culturilor de toamnă și poate duce la o criză alimentară.
Director adjunct al Institutului de ameliorare a plantelor din satul Porumbeni, Pantelimon Borozan, a declarat că riscul pentru plante este foarte mare. Acestea ar putea să nu mai încolțească și să nu mai răsară dacă nu vor fi ploi.
"Există crăpături foarte mari în pămînt, dacă aruncați un stilou acolo, nu îl veți putea găsi. Cu astfel de crăpături, are loc evaporarea fizică a apei din pămînt, apa se evaporă mai repede, iar pămîntul se usucă mai repede. Cînd pămîntul crapă, acest lucru duce la ruperea rădăcinilor plantei, și atunci planta suferă și mai mult. În țara noastră, solurile sînt grele, de cernoziom, de aceea sînt greu de cultivat. Este nevoie de umiditate, dacă nu există umiditate, nu poți face agricultură".
În același timp, doctorul în științe agricole are cîteva sfaturi pentru fermieri.
"Cu toate acestea, eu cred că pămîntul trebuie cultivat. Faceți două tranșee în două direcții cu o adîncime de 12-14 cm, semănați, mergeți apoi deasupra cu echipamente agricole și așteptați deja ploaia".l
Potrivit Serviciului Hidrometeorologic de Stat, în viitorul apropiat nu vor cădea precipitații, iar nivelul de umiditate al solului va scădea constant.
"Și în zilele următoare nu vor fi ploi, iar asta nu este o veste bună pentru agricultori, căci nu vor putea efectua lucrările de toamnă și nu vor putea pregăti pămîntul pentru anul viitor. Dacă vorbim despre umiditatea terenurilor arabile și a solului pînă la un metru, situația este destul de critică, pentru că rezervele de umiditate sînt mai mici de 40%, doar în regiunile nordice avem pe alocuri între 75 și 90%. Este foarte puțin, din moment ce în viitorul apropiat nu sînt precipitații, rezervele de umiditate vor continua să scadă".
Meteorologii prognozează că în zilele următoare temperatura aerului va scădea ușor, iar primele înghețuri ar putea avea loc spre sfîrșitul lunii octombrie.
Source:
- Еще несколько молдаван вернулись домой из Ливана
- В Кишиневе состоится грандиозный концерт Константина Московича, Тамары Гвердцители и группы ABBORN ©
- Правительство усиливает специальную защиту детей от вывоза за границу и незаконного удержания
- В Румынии идет снег: в некоторых местах толщина снежного покрова достигла 20 см
- Объявлено предупреждение о поездках в Болгарию
- В столице прошла сессия в рамках проекта YMCA Digital Media Hub Chisinau ©
În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?
- Statut:
- Sat
- Prima atestare:
- 1568-1572
- Populația:
- 7370 locuitori
Sipoteni este un sat şi comună din raionul Călăraşi. Din componenţa comunei fac parte localităţile Sipoteni şi Podul Lung. Localitatea se află la distanța de 12 km de orașul Călărași și la 58 km de Chișinău. La recensămîntul din anul 2004, populaţia satului constituia 7370 de locuitori. Satul Sipoteni a fost menționat documentar între anii 1568-1572.
Comments
(0)