|
Experți: R. Moldova, mai vulnerabilă în fața schimbărilor climatice decît alte state
Managementul neadecvat al resurselor forestiere din ultimii ani se răsfrînge asupra mediului, contribuind la poluarea acestuia.
Totodată, din cauza gradului scăzut de împădurire, Republica Moldova este cu mult mai vulnerabilă în fața schimbărilor climatice, decît statele europene, sînt de părere unii experți. Ministerul Mediului colaborează cu toate instituțiile implicate în reducerea tăierilor ilicite și interzicerea defrișării pădurilor peste limita stabilită, transmite Noi.md cu referire la radiomoldova.md.
Republica Moldova este mult mai vulnerabilă în fața schimbărilor climatice din cauza gradului scăzut de împădurire a suprafețelor din țară, afirmă reprezentantul Societății Ecologice „Biotica”, Petru Vinari.
El a declarat într-o emisiune de la postul public de televiziune Moldova 1 că terenurile verzi sunt pline de deșeuri, atît din cauza unei infrastructuri de gestionare a acestora, cît și a atitudinii iresponsabile a cetățenilor față de mediu.
„În primul rînd sîntem cam cea mai despădurită țară din Europa fapt care ne face mult mai vulnerabili decît pe ceilalți în fața schimbărilor climatice și nu în ultimul rînd avem un fenomen de sărăcie răspîndit în largul populației, fapt care preia responsabilitatea față de o poluare mai mare decît în celelalte țări din cauza lipsei de educație și a infrastructurii necesare. Peisajele noastre, terenul, spațiul țării noastre este din păcate invadat foarte mult de gunoi”, a explicat Petru Vinari.
Pe parcursul anilor, s-a înregistrat un management neadecvat în domeniul resurselor forestiere, iar acesta se răsfrînge asupra cetățenilor și contribuie la poluarea aerului, a menționat ministra Mediului, Rodica Iordanov.
Ea a accentuat că, în anii precedenți, nivelul de tăiere era cu mult mai mare comparativ cu potențialul de creștere a noilor plantații. Ministra a afirmat că instituția pe care o conduce, împreună cu toate structurile din domeniu, colaborează pentru a nu admite tăieri neplanificate ale arborilor.
În prezent, în Republica Moldova suprafața împădurită ocupă 11% din teritoriul țării, în timp ce în Uniunea Europeană acest procent este de 37,7.
Conform programului național de extindere și reabilitare a pădurilor pentru anii 2023 – 2032, în următorul deceniu suprafețele de teren împădurit vor fi extinse cu circa 150 mii de hectare.
Source:
- Важное объявление для граждан Молдовы в Израиле, касающееся водительских прав
- Важное сообщение посольства Великобритании в Молдове
- Как отказаться от второго гражданства?
- Правительство организует ярмарку вакансий
- МИД выразил соболезнования в связи с гибелью гражданки Молдовы в результате теракта в Тель-Авиве
- Молдаванка погибла в результате теракта в Тель-Авиве
- О нем веками ничего не знали: ученые нашли в Мексике город, основанный 2000 лет назад
- Школьники строят дома для котов (+Видео)
- Не пейте чай в пакетиках
- Дольмен в переводе с бретонского языка - каменный стол
- Очищение кишечника и омоложение всего организма льняной мукой. Потрясающий результат!
- Самая крупная афера человечества: вода в бутылках
În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?
- Statut:
- Sat
- Prima atestare:
- 1459
- Populația:
- 2125 locuitori
Andruşul de Jos este un sat şi comună din raionul Cahul. Andruşul de Jos este unicul sat din comuna cu acelaşi nume. Localitatea se află la distanța de 10 km de orașul Cahul și la 170 km de Chișinău. Conform datelor recensămîntului din anul 2004, populaţia satului constituia 2125 de oameni. Satul Andruşul de Jos a fost menționat documentar în anul 1459.
Comments
(0)