Go to section: Nature and tourism
14 october 2018, 10:00 Nature and tourism views 14264
14 october 2018, 10:00 Nature and tourism views 14264

Călătorie spirituală prin Chișinău - Biserica "Sf. Nicolae"

Duminica e tocmai ziua potrivită de a cunoaște perlele spirituale ale neamului. Călătoria prin Chișinăului spiritual pornită la începutul acestei primăveri continuă. Vă îndemn să mergeți la adresa bulevardul Ștefan cel Mare și Sfînt, 190. Aici se află una din bisericile de seamă ale Chișinăului, care are mai bine de un secol. Aceasta îl are drept patron spiritual pe Sfîntul Ierarh Nicolae.

Aflată pe artera principală a Chișinăului, Biserica “Sfîntul Nicolae”, cu ușile mereu deschise, atrage chiar și pe cei mai grăbiți călători. Mulți din cei care intră doar pentru cîteva clipe rămîn minute în șir să admire frumusețea din interiorul sfîntului locaș. Cred că la Biserica “Sfîntul Nicolae” timpul are o cu totul altă noțiune decît cea cunoscută. Aici, poate că unora le pare patetic ceea ce scriu, te simți mai altfel, mai liniștit și, cu certitudine, mai aproape de Cel de Sus.

Ori de cîte ori am intrat în Biserica “Sfîntul Nicolae” am rămas uluit de picturi, de icoane, de corul cu voci nemaipomenit de frumoase și de mulțimea de creștini care trece pragul sfîntului locaș. Apoi… gîndul mă duce la istoria plină de pagini de glorie, dar și pagini negre, despre care am început afla acum cel mult două decenii. În timpul puterii sovietice, la ușa adevărului stătea un lacăt mare, iar nouă ni se spuneau fel de fel de povești fabricate de satrapii comuniști.

Nici Biserica “Sfîntul Nicolae”, ridicată la 1901, nu a scăpat de tăvălugul ateilor. Aflat în văzul tuturor, la 1940 este închis. Astfel, după venirea sovieticilor, sfîntul locaș de pe artera principală a Chișinăului devine Casa de cultură a Institutului de Medicină. După mai bine de cinci decenii de tăcere și întuneric spiritual, clopotele Bisericii “Sfîntul Nicolae” cheamă din nou la rugăciune.

 

Sursa: moldova.org

Comments

 (1)
  • #1 Med Reply Quote selected
    Статья хорошая, но одно предложение все испортило:" В советские времена на дверях Истины висел огромный замок, а нам рассказывали всевозможные небылицы, сочиненные коммунистическими сатрапами". И откуда такие высокопарные слова? Сатрап-не только тиран,самодур, но сатрапами называют мировых лидеров или губернаторов, которые сильно зависят от сверхдержав и выступают в качестве их суррогатов. Что-то очень напоминает сегодняшнюю ситуацию в стране. И неизвестно, была ли заперта "Истина" или "Опиум для народа"? А мединституту Дом культуры тоже был нужен.
 
*
3 characters or more, Latin letters only

*
Anti-SPAM code:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Settlements of Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
1480
Populația:
2081 locuitori

Cetireni este un sat şi comună din raionul Ungheni. Cetireni este unicul sat din comuna cu acelaşi nume. Localitatea se află la distanța de 13 km de orașul Ungheni și la 120 km de Chișinău. Conform datelor recensămîntului din anul 2004, populaţia satului constituia 2081 de oameni. Satul Cetireni a fost menționat documentar în anul 1480.

Library
Electronic library of www.moldovenii.md contains books, documents, audio and video materials about the Moldavian history, culture and civilization from the ancient time to nowadays.