Spre compartiment: Natura şi turismul
14 octombrie 2018, 10:00 Natura şi turismul views 14607
14 octombrie 2018, 10:00 Natura şi turismul views 14607

Călătorie spirituală prin Chișinău - Biserica "Sf. Nicolae"

Duminica e tocmai ziua potrivită de a cunoaște perlele spirituale ale neamului. Călătoria prin Chișinăului spiritual pornită la începutul acestei primăveri continuă. Vă îndemn să mergeți la adresa bulevardul Ștefan cel Mare și Sfînt, 190. Aici se află una din bisericile de seamă ale Chișinăului, care are mai bine de un secol. Aceasta îl are drept patron spiritual pe Sfîntul Ierarh Nicolae.

Aflată pe artera principală a Chișinăului, Biserica “Sfîntul Nicolae”, cu ușile mereu deschise, atrage chiar și pe cei mai grăbiți călători. Mulți din cei care intră doar pentru cîteva clipe rămîn minute în șir să admire frumusețea din interiorul sfîntului locaș. Cred că la Biserica “Sfîntul Nicolae” timpul are o cu totul altă noțiune decît cea cunoscută. Aici, poate că unora le pare patetic ceea ce scriu, te simți mai altfel, mai liniștit și, cu certitudine, mai aproape de Cel de Sus.

Ori de cîte ori am intrat în Biserica “Sfîntul Nicolae” am rămas uluit de picturi, de icoane, de corul cu voci nemaipomenit de frumoase și de mulțimea de creștini care trece pragul sfîntului locaș. Apoi… gîndul mă duce la istoria plină de pagini de glorie, dar și pagini negre, despre care am început afla acum cel mult două decenii. În timpul puterii sovietice, la ușa adevărului stătea un lacăt mare, iar nouă ni se spuneau fel de fel de povești fabricate de satrapii comuniști.

Nici Biserica “Sfîntul Nicolae”, ridicată la 1901, nu a scăpat de tăvălugul ateilor. Aflat în văzul tuturor, la 1940 este închis. Astfel, după venirea sovieticilor, sfîntul locaș de pe artera principală a Chișinăului devine Casa de cultură a Institutului de Medicină. După mai bine de cinci decenii de tăcere și întuneric spiritual, clopotele Bisericii “Sfîntul Nicolae” cheamă din nou la rugăciune.

 

Sursa: moldova.org

Cuvinte cheie:

Arhitectura , biserica , turism , Moldova , natura

Comentarii

 (1)
  • #1 Med Răspunde Citează selecţia
    Статья хорошая, но одно предложение все испортило:" В советские времена на дверях Истины висел огромный замок, а нам рассказывали всевозможные небылицы, сочиненные коммунистическими сатрапами". И откуда такие высокопарные слова? Сатрап-не только тиран,самодур, но сатрапами называют мировых лидеров или губернаторов, которые сильно зависят от сверхдержав и выступают в качестве их суррогатов. Что-то очень напоминает сегодняшнюю ситуацию в стране. И неизвестно, была ли заперта "Истина" или "Опиум для народа"? А мединституту Дом культуры тоже был нужен.
 
*
Cel puţin 3 caractere, doar litere latine

*
Cod Antispam:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Localitățile Republicii Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
1611
Populația:
638 locuitori

Cremenciug este un sat şi comună din raionul Soroca. Din componenţa comunei fac parte localităţile Cremenciug, Valea, Sobari și Livezi. Localitatea se află la distanța de 30 km de orașul Soroca și la 184 km de Chișinău. La recensămîntul din anul 2004, populaţia satului constituia 638 de oameni. Satul Cremenciug a fost menționat documentar în anul 1611.

Biblioteca
Biblioteca electronică a site-ului www. moldovenii.md conţine cărţi, documente, materiale audio şi video, privind istoria și cultura.