Go to section: Nature and tourism
23 november 2012, 15:11 Nature and tourism views 5727
23 november 2012, 15:11 Nature and tourism views 5727

Sistemul de monitorizare hidrologică pe rîul Prut a fost consolidat

Specialiştii Serviciului Hidrometeorologic de Stat vor putea să urmărească evoluţia regimului hidrologic al rîului Prut şi să emită prognoze hidrologice şi avertizări cu privire la potenţiale inundaţii. Acest lucru va fi posibil în urma implementării proiectului "Monitoringul hidrologic al apelor de suprafaţă şi protecţia împotriva inundaţiilor în bazinul rîului Prut", informează MOLDPRES.

Valoarea totală a proiectului este de 800 de mii de euro şi a fost implementat pe parcursul anilor 2010-2012 de către Serviciul Hidrometeorologic de Stat. În cadrul proiectului au fost montaţi senzori în domeniul măsurătorilor hidrologice şi a fost instalat primul server de colectare a datelor măsurate cu aceşti senzori. În total, au fost instalate 11 posturi hidrometrice automate la Lipcani, Şireuţi, Costeşti, Branişte, Ungheni, Leuşeni, Leova, Cantemir, Cahul, Brînza şi Giurgiuleşti, unde se vor efectua măsurători ale nivelului şi temperaturii apei.

Potrivit Ministerului Mediului, la posturile hidrometrice Lipcani, Leuşeni, Ungheni şi Giurgiuleşti au fost montate şi radare de tip Kalesto, OTT, pentru măsurarea vitezei apei, ceea ce ar permite estimarea debitului de apă în rîu.

Datele de la posturile hidrometrice privind nivelul apei în rîul Prut vor fi accesibile online. Totodată, în cazul apariţiei undelor de viitură care prezintă pericol sporit, factorii de decizie vor primi avertizări despre nivelul ridicat al apei.

Proiectul este realizat cu suportul financiar al Guvernului Cehiei, notează MOLDPRES.

Keywords:

Prut , hidrologic

Comments

 (0)
 
*
3 characters or more, Latin letters only

*
Anti-SPAM code:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Settlements of Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
1554
Populația:
1398 locuitori

Gîrbova este un sat şi comună din raionul Ocniţa. Gîrbova este unicul sat din comuna cu acelaşi nume. Satul Gîrbova este situat la o distanţă de 5 km de staţia de cale ferată Gîrbova, la 18 km de oraşul Ocniţa şi la 245 km de Chișinău. Conform datelor recensămîntului din anul 2004, populaţia satului constituie 1398 de oameni. Prima atestare documentară a satului Gîrbova datează din anul 1554.

Library
Electronic library of www.moldovenii.md contains books, documents, audio and video materials about the Moldavian history, culture and civilization from the ancient time to nowadays.