Mergi spre compartimentul: Natura şi turismul
23 noiembrie 2012, 15:11 Natura şi turismul views 5565
23 noiembrie 2012, 15:11 Natura şi turismul views 5565

Sistemul de monitorizare hidrologică pe rîul Prut a fost consolidat

Specialiştii Serviciului Hidrometeorologic de Stat vor putea să urmărească evoluţia regimului hidrologic al rîului Prut şi să emită prognoze hidrologice şi avertizări cu privire la potenţiale inundaţii. Acest lucru va fi posibil în urma implementării proiectului "Monitoringul hidrologic al apelor de suprafaţă şi protecţia împotriva inundaţiilor în bazinul rîului Prut", informează MOLDPRES.

Valoarea totală a proiectului este de 800 de mii de euro şi a fost implementat pe parcursul anilor 2010-2012 de către Serviciul Hidrometeorologic de Stat. În cadrul proiectului au fost montaţi senzori în domeniul măsurătorilor hidrologice şi a fost instalat primul server de colectare a datelor măsurate cu aceşti senzori. În total, au fost instalate 11 posturi hidrometrice automate la Lipcani, Şireuţi, Costeşti, Branişte, Ungheni, Leuşeni, Leova, Cantemir, Cahul, Brînza şi Giurgiuleşti, unde se vor efectua măsurători ale nivelului şi temperaturii apei.

Potrivit Ministerului Mediului, la posturile hidrometrice Lipcani, Leuşeni, Ungheni şi Giurgiuleşti au fost montate şi radare de tip Kalesto, OTT, pentru măsurarea vitezei apei, ceea ce ar permite estimarea debitului de apă în rîu.

Datele de la posturile hidrometrice privind nivelul apei în rîul Prut vor fi accesibile online. Totodată, în cazul apariţiei undelor de viitură care prezintă pericol sporit, factorii de decizie vor primi avertizări despre nivelul ridicat al apei.

Proiectul este realizat cu suportul financiar al Guvernului Cehiei, notează MOLDPRES.

Cuvinte cheie:

Prut , hidrologic

Comentarii

 (0)
 
*
Cel puţin 3 caractere, doar litere latine

*
Cod Antispam:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Localitățile Republicii Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
1912
Populația:
20 locuitori

Livezi este un sat din cadrul comunei Cremenciug, raionul Soroca. Localitatea se află la distanța de 21 km de orașul Soroca și la 177 km de Chișinău. Conform datelor recensămîntului din anul 2004, populaţia satului constituia 20 de oameni. Satul Livezi a fost întemeiat în anul 1912.

Biblioteca
Biblioteca electronică a site-ului www. moldovenii.md conţine cărţi, documente, materiale audio şi video, privind istoria și cultura.