Go to section: Nature and tourism
02 april 2020, 17:00 Nature and tourism views 5384
Vine urgia: Salvatorii au venit cu o avertizare către oameni
02 april 2020, 17:00 Nature and tourism views 5384

Vine urgia: Salvatorii au venit cu o avertizare către oameni

Inspectoratul General pentru Situații de Urgență al MAI vine cu o avertizare pentru populație în urma anunțului făcut de Serviciul Hidrometeorologic de Stat, potrivit căruia în perioada 05-06 februarie 2020 se prevăd condiții meteorologice nefavorabile.

Pe teritoriul întregii țări - vor cădea precipitații sub formă de ploaie, cu trecere în ninsori puternice (7 - 17 l/m2), izolat foarte puternice (20 - 25 l/m2), pe firele electrice și crengi izolat depuneri complexe. Pe arii extinse de drumuri și trasee naționale se vor forma troiene și ghețuș.

În acest context, IGSU îndeamnă administrațiile publice locale să monitorizeze sectoarele de drumuri naționale care sînt în subordinea acestora. Salvatorii îndeamnă cetățenii, să țină cont de avertizările meteo și de indicațiile autorităților. Să nu pornească la drum, dacă nu este strict necesar, iar în caz contrar să ia rezerve de hrană, băuturi calde și îmbrăcăminte corespunzătoare.

Autoritățile îndeamnă ca bateria telefonului să fie încărcată pentru a apela după ajutor în caz de necesitate. Conducătorii auto, în special cei de autocare școlare din localități sînt atenționați să-și echipeze mijloacele de transport potrivit sezonului rece, iar în portbagajul mașinii să țină lopată, nisip și lanțuri. Totodată, potrivit specialiștilor, stratul de gheață devine un pericol pentru pescari și minori în timpul de iarnă.

Este strict interzis ca oamenii să iasă pe gheață dacă stratul format nu depășește 8-10 cm. Salvatorii atenționează maturii să nu lase copii nesupravegheați în preajma bazinelor acvatice în timpul iernii. Mai mult, părinții sînt rugați să interzică strict copiilor schiatul, patinajul dar și ieșire pe gheață.

O atenție deosebită trebuie să fie acordată femeilor însărcinate și oamenilor cu boli grave cronice. După necesitate, se recomandă transportarea acestora la instituții medicale înainte de perioada pentru care au fost anunțate condiții meteo complicate cu scopul evitării situațiilor de risc în timpul intemperiilor. În perioada rece a anului oamenii sînt rugați să respecte cu strictețe normele antiincendiare.

Pentru a evita producerea incendiilor în sectorul locativ, pompierii recomandă ca sobele de încălzit să fie exploatate corespunzător, la fel și aparatele electrice de încălzit.

IGSU va monitoriza strict situația, iar salvatorii vor interveni pentru a efectua acțiuni de deblocare și tractare în caz dacă cetățenii se vor afla în situații de risc. În situații de urgență oamenii sînt rugați să apeleze Serviciul Unic de Urgență 112.

Source: noi.md

Keywords:

avertizare , meteo

Comments

 (0)
 
*
3 characters or more, Latin letters only

*
Anti-SPAM code:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Settlements of Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
1864
Populația:
381 locuitori

Alava este un sat şi comună din raionul Ştefan Vodă. Din componenţa comunei fac parte localităţile Lazo și Alava. Localitatea se află la distanța de 10 km de orașul Ștefan Vodă și la 95 km de Chișinău. La recensămîntul din anul 2004, populaţia satului constituia 381 de oameni. Satul Alava a fost menționat documentar în anul 1864.

Library
Electronic library of www.moldovenii.md contains books, documents, audio and video materials about the Moldavian history, culture and civilization from the ancient time to nowadays.