Go to section: Nature and tourism
09 january 2023, 14:30 Nature and tourism views 74387
De ce îngălbenesc frunzele toamna?
09 january 2023, 14:30 Nature and tourism views 74387

De ce îngălbenesc frunzele toamna?

Cu toţii ne bucurăm de culorile deosebite pe care le capătă frunzele toamna. Dar ştii de ce nu rămân ele verzi tot anul şi care e motivul pentru care cad când vine frigul?

Frunzele sunt micile fabrici de mâncare ale copacului. Ele transformă căldura, apa şi dioxidul de carbon în glucoză, o substanţă cu care pomul se hrăneşte, iar acest proces se numeşte fotosinteză. Dar, odată cu venirea toamnei, când zilele se micşorează şi nu mai este la fel de mult soare, copacii ştiu că trebuie să se pregătească pentru iarnă. Ei intră într-o stare de repaus şi se odihnesc până când se face cald, aşa că nu mai au nevoie de aceste făbricuţe.

De aceea, culoarea verde dispare treptat şi este înlocuită cu nuanţe de galben, portocaliu, roşu sau maro, după care, încet-încet, frunzele cad.

Fiecare frunză are un strat special, numit de cercetători “zona de extirpare”. Cînd soseşte toamna, celulele din acest strat încep să se umfle, încetinind transportul substanţelor nutritive primite de la trunchi, pînă cînd această zonă este izolată total printr-o linie de demarcaţie, unde frunza se va desprinde de creangă. Un strat protector “vindecă” rana, prevenind evaporarea apei şi împiedicînd intrarea gîndacilor.

Keywords:

toamna , natura , anotimp

Comments

 (1)
  • #1 slava Reply Quote selected
    Обалдеть. Скопировали с учебника по биологии. Что, писАть уже не о чем?
 
*
3 characters or more, Latin letters only

*
Anti-SPAM code:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Settlements of Moldova
Statut:
Oraș
Prima atestare:
1620
Populația:
12858 mii locuitori

Cimişlia este un oraş din Republica Moldova, centrul administrativ al raionului Cimişlia. Amplasat pe malurile rului Cogîlnic, oraşul Cimişlia este situat la o distanţă de 68 km de Chișinău. Conform datelor recensămîntului din anul 2004, populaţia oraşului constituie 12858 de locuitori. Prima atestare documentară a localităţii Cimişlia datează din 1620. Datorită conlocuirii cu tătarii, denumirea localităţii a luat forma “Cimişlia” – denumirea tribului tătăresc ciumecili, care avea ca semn distinctiv o figură în formă de căuş. În timp, ciumecicili s-a transformat în Cimişlia.

Library
Electronic library of www.moldovenii.md contains books, documents, audio and video materials about the Moldavian history, culture and civilization from the ancient time to nowadays.