|
După primele semne de iarnă, vremea se va încălzi
După o toamnă lungă şi frumoasă, la mijloc de noiembrie iarna a dat primele semne, însă în următoarele zile vremea se va încălzi, iar valorile termice vor indica, pe întreg teritoriul ţării, în jur de 10 grade Celsius, transmite MOLDPRES.
Potrivit Serviciului Hidrometeorologic de Stat (SHS), în weekend şi la începutul săptămânii următoare vremea va fi determinată de prognoze liniştite, caracteristice începutului de iarnă – noaptea ger şi ziua între 2-7 grade cu plus. Dar, de marţi se va încălzi, iar termometrele vor indica în toată ţara valori încadrate între 6-12 grade de căldură, ziua, şi 0-8 grade, noaptea.
În perioada de referinţă sunt posibile şi precipitaţii, care vor cădea diferit. Astfel, în regiunea de nord, unde tradiţional e mai frig cu câteva grade, se aşteaptă ninsori slabe cu lapoviţă, dar şi ploi. În centrul şi sudul ţării vom avea doar ploi de diferită intensitate. Meteorologii prognozează că spre finele săptămânii următoare starea vremii se va normaliza, iar zile cu soare încă au să ne bucure în această toamnă.
Conform specialiştilor SHS, în noiembrie precipitaţiile cad preponderent sub formă de ploaie. Ninsoare pe teritoriul ţării se semnalează pentru prima dată, în medie, în prima jumătate a lunii, dar zăpada repede se topeşte. Stratul de zăpadă se formează mai mult în partea de nord a ţării, în fond, la sfârşitul lunii noiembrie. Grosimea lui medie decadică nu depăşeşte 3 cm, deşi datele arată că în unii ani grosimea maximă a stratului de zăpadă pe platformele meteorologice a atins şi 78 cm (26 noiembrie 1975, Cahul).
În luna noiembrie, dintre fenomenele meteorologice stihinice, cel mai mare pericol îl prezintă ninsorile abundente şi vântul puternic (în medie o dată în 7-8 ani), sunt posibile viscole şi depuneri de polei şi chiciură (în medie o dată în 20 ani). Numărul de zile cu precipitaţii în ultima lună de toamnă pe teritoriul ţării constituie în medie 10-13 zile, cu ceaţă – 3-9 zile, cu gheţuş – 1-2 zile, cu viscol – mai puţin de o zi.
Meteorologia populară vine cu semne tradiţionale, care indică că atunci când pisica îşi linge blana şi caută locuri mai calde, se arată vreme urâtă. Atunci când ciorile zboară în toate părţile va fi vreme rea, iar dacă stau liniştite - vremea va fi bună. Când cocoşul cântă într-un picior sau cântă mult, toata ziua, el vesteşte încălzirea vremii, iar dacă va cânta seara, e semn că se schimbă vremea.
De asemenea, grădinarii ar trebui să ţină minte data când a căzut prima zăpadă (14 noiembrie) ca, la primăvară, să sădească bostanii tot într-o zi de 14. Din bătrâni se consideră că dacă se va respecta această regulă, vor avea o roadă bogată.
Source:
- Еще несколько молдаван вернулись домой из Ливана
- В Кишиневе состоится грандиозный концерт Константина Московича, Тамары Гвердцители и группы ABBORN ©
- Правительство усиливает специальную защиту детей от вывоза за границу и незаконного удержания
- В Румынии идет снег: в некоторых местах толщина снежного покрова достигла 20 см
- Объявлено предупреждение о поездках в Болгарию
- В столице прошла сессия в рамках проекта YMCA Digital Media Hub Chisinau ©
- Осенние и Зимние Цветочные Шедевры от XOstudio FLOWERS: Подарите Магию Праздников! ©
- Голландский план преобразования сельского хозяйства в продовольственные леса! (Видео)
- О трудовой жизни в родовом поместье (+Фото)
- Многодетная семья спасает деревню (+Фото)
- Важные цитаты нейролингвиста о работе человеческого мозга
- Положите чеснок в рот и держите в течение 30 минут. Результаты невероятны!
În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?
- Statut:
- Sat
- Prima atestare:
- 1910
- Populația:
- 91 locuitori
Lidovca este un sat din cadrul comunei Alexeevca, raionul Ungheni. Localitatea se află la distanța de 23 km de orașul Ungheni și la 105 km de Chișinău. Conform datelor recensămîntului din anul 2004, populaţia satului constituie 91 de oameni. Satul Lidovca a fost menționat documentar în anul 1910.
Comments
(0)