|
A început sezonul turistic în Rezervaţiile naturale din Moldova (Foto)
Rezervațiile naturale din subordinea Agenției "Moldsilva" au lansat, odată cu încălzirea vremii, sezonul turistic pentru 2018 şi au înregistrat mai multe grupuri de turiști, atît din țară, cît și de peste hotare. Cei mai mulți vizitatori sunt elevii instituțiilor de învățămînt, care şi-au planificat excursii încă de la începutul anului, transmite MOLDPRES cu referire la surse din cadrul instituţiei.
Cele mai importante rezervații din ţară, "Codrii", "Plaiul Fagului", "Pădurea Domneasca" și "Prutul de Jos", atrag turiștii nu doar prin peisajele naturale, specii rare de floră și faună, ci și prin amenajarea traseelor turistice, centre de informare, iar unele dispun de locuri de cazare/campare sau muzee ale naturii.
Cea mai veche rezervație, "Codrii", cu o suprafață de 5170 ha, propune spre vizitare turiștilor Muzeul Rezervaţiei Naturale, care include circa 500 de mostre, fiind structurat pe principiul tematic. "Muzeul este în perfectă corelaţie cu situaţia din teren a rezervaţiei, avînd funcţii de conservare, restaurare şi prezentare a colecţiilor pentru publicul larg, activităţi de educare şi informare în domeniul conservării biodiversităţii. Pe teritoriul rezervației este creat un Parc Dendrologic, traseu turistic, rezervația dispune și de locuri de cazare", a precizat pentru MOLDPRES Viorica Caciuc, ofiţer de presă la Agenţia "Moldsilva".
Rezervația "Plaiul Fagului" este situată geografic în centrul R. Moldova. Atractivitatea peisajului rezultă din felul în care este structurat relieful, prin creşterea înălţimilor şi fragmentarea teritoriului. Cu scopul promovării arboretelor de fagi seculari (înălţimea 35 m, diametrul mediu peste 1m şi vârste de peste 100 de ani) pe teritoriul rezervației este amenajat un traseu turistic cu lungimea de aproximativ 2,3 km şi poate fi parcurs în 2 ore, fiind de dificultate medie. Pe teritoriul acestei rezervații sînt patru lacuri pe malul cărora sunt amenajate locuri pentru odihnă. Aceasta se face remarcată prin desfășurarea festivalului "Sărbătoarea Fagului", cu scopul de a dezvolta și promova potențialul turistic al rezervaţiei şi care are loc tradițional la sfârșitul lunii mai. În prezent, este în proces de reconstrucție Centrul de Informare și Educație Ecologică „Rădenii Vechi".
"Pădurea Domnească" este cea mai mare rezervație ca suprafață - 5920 ha și include mai multe puncte de atracție turistică din nordul țării: Cheile Butești, Stînca Mare, Suta de Movile, Zimbrăria, Stejarii seculari, Țara Bâtlanilor, Pensiunea eco-turistică "La Fontal" care este un punct de relaxare a turiștilor. Cea mai importantă atracție rămîne însă a fi Zimbrăria, care în prezent are şapte mamifere (5 masculi şi 2 femele). Prețul de intrare pentru copii este de 25 de lei, iar pentru maturi - 30 de lei.
În scopul protecţiei, păstrării şi studierii ecosistemului de baltă şi lunca inundabilă a rîului Prut a fost creată Rezervaţia "Prutul de Jos". Valoarea universală a patrimoniului natural a fost recunoscută prin declararea ca zonă umedă de importanţă internaţională, mai ales ca habitat al păsărilor acvatice, ca urmare a adoptării Convenţiei Ramsar. Prin diversitatea impresionantă a habitatelor şi a formelor de viaţă pe care le găzduieşte într-un spaţiu relativ restrîns, "Prutul de Jos" constituie un adevărat muzeu al biodiversităţii. Posibilităţile vizitării rezervaţiei sunt variate şi depind de timpul disponibil, de categoria de vîrstă a turiştilor, precum şi de nivelul hidrologic al lacului Beleu, care este cea mai importantă atracție a acestei zone. Sunt posibile excursii pe trasee terestre și acvatice, cu o lungime a câte 3 km.
Pe parcursul anului 2017 aceste rezervații au fost vizitate de aproximativ 10 mii de persoane.
Source:
- Еще несколько молдаван вернулись домой из Ливана
- В Кишиневе состоится грандиозный концерт Константина Московича, Тамары Гвердцители и группы ABBORN ©
- Правительство усиливает специальную защиту детей от вывоза за границу и незаконного удержания
- В Румынии идет снег: в некоторых местах толщина снежного покрова достигла 20 см
- Объявлено предупреждение о поездках в Болгарию
- В столице прошла сессия в рамках проекта YMCA Digital Media Hub Chisinau ©
- О трудовой жизни в родовом поместье (+Фото)
- Многодетная семья спасает деревню (+Фото)
- Важные цитаты нейролингвиста о работе человеческого мозга
- Положите чеснок в рот и держите в течение 30 минут. Результаты невероятны!
- Вечнозеленая и съедобная Магония Падуболистная
- Канада: Зомбиленд. Толпы наркоманов, нападения и захваченные районы (Видео)
În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?
- Statut:
- Sat
- Prima atestare:
- 1469
- Populația:
- 693 locuitori
Bălcăuţi este un sat şi comună din raionul Briceni. Din componenţa comunei fac parte 2 localităţi: Bălcăuţi şi Bocicăuţi. Satul se află la o distanţă de 17 km de oraşul Briceni, la 28 km de staţia calea ferată Ocniţa şi la 215 km de Chișinău. La recensămîntul din anul 2004, populaţia satului constituia 693 de oameni. Prima atestare documentară a satului Bălcăuţi datează din ianuarie 1469, cînd Ştefan cel Mare întărea lui Dima clucer jumătate din sat.
Comments
(0)