Go to section: Nature and tourism
19 may 2017, 17:05 Nature and tourism views 11629
La Țipova va fi refăcut ecosistemul cu ajutorul Fondului «EcoDava» (Foto)
19 may 2017, 17:05 Nature and tourism views 11629

La Țipova va fi refăcut ecosistemul cu ajutorul Fondului «EcoDava» (Foto)

Rezervația Naturală în Țipova va fi adusă la condiția necesară.

Fondul de Dezvoltare a Mediului «EcoDava» în colaborare cu Primăriile satelor Țipova și Horodiște, precum și a Inspectoratului Ecologic de Stat Rezina a elaborat un proiect pentru reabilitarea ecologică a Rezervației Naturale. Detaliile acestui proiect președintele «EcoDava» Oleg Sclifos și directorul interimar al Inspectoratului Ecologic de Stat Rezina Grigore Carpov le-au dezvăluit în interviul acordat NOI.md.

Necesitatea adoptării unor măsuri de reabilitare a Rezervației Naturale de la Țipova ecologiștii o explică prin starea deplorabilă a teritoriului adiacent.

„Rezervația Naturală de la Țipova este un loc unic, care atrage anual mii de turiști atît din Moldova, cît și din străinătate. În legătură cu aceasta, Fondul «EcoDava» a elaborat un plan de refacere ecologică a acestui loc pitoresc. Am organizat trei expediții în această zonă, în rezultatul cărora am publicat harta traseelor turistice din Țipova. Pe ea am indicat toate problemele care au fost stabilite de către experții noștri în acest teritoriu. De nenumărate ori activiștii noștri s-au ocupat de adunarea gunoiului de pe teritoriul dintre mănăstirea din Țipova și cascadele stîncoase. Aici ecosistemul este dereglat, pentru restabilirea căruia e necesară rezolvarea complexă a problemei", a povestit președintele Fondului "EcoDava".

Oleg Sclifos a numit patru pași de bază care trebuie întreprinși pentru a îmbunătăți situația ecologică la Țipova, activiștii ecologici fiind cointeresați de realizarea acestora. „Trebuie să lichidăm gunoiștile neautorizate, care apar periodic aici, în mod spontan. Din păcate, cultura multor cetățeni nu atinge nivelul celei civilizate, iar acest fapt duce la la consecințe de acest fel.

„De aceea, în primul rînd, noi am început cu amenajarea locurilor autorizate pentru colectarea gunoiului, unde și pe viitor, va fi posibil sa fie depozitate deșeurile de-a lungul întregului traseu turistic. În al doilea rînd, avem de gînd să plantăm o mulțime de copaci, în scopul de a consolida albia rîului, care asigură cu apă cascadele aflate acolo", a spus expertul.

„În al treilea rînd, sîntem pe cale de a elabora o strategie de amenajare și curățare a pîraielor, aflate în vecinătatea satului Horodiște. Ele se află într-o stare jalnică. În acest caz, ne propunem să conlucrăm îndeaproape cu experții locali, inclusiv cu acei din Inspectoratul Ecologic de Stat Rezina, care au experiență în ce privește reabilitarea surselor de apă. Totodată, ne propunem să organizăm o serie de seminare la tema educației ecologice a tinerilor, de care sînt, de asemenea, cointeresate Primăriile satelor Țipova și Horodiște, precum și Inspectoratul Ecologic de Stat Rezina. A fost elaborat planul de acțiuni comune, care sperăm să fie implementat în viitorul apropiat", a concluzionat Oleg Sclifos.

Despre faptul cum experții locali intenționează să rezolve problema gunoiștilor spontane, a povestit în interviul acordat NOI.md directorul interimar al Inspectoratului Ecologic de Stat Rezina Grigore Carpov.

„Apariția gunoiștilor duce la faptul că prin locurile din preajmă zboară pelicula din polietilenă, fiind afectat grav, în consecință, ecosistemul local. Am găsit o soluție pentru această situație. Este necesar să îngrădim teritoriul gunoiștii spontane cu un gard din sîrmă ghimpată, datorită căruia va fi posibilă stoparea răspîndirii peliculei. Aceasta va fi o măsură temporară, căci mai tîrziu intenționăm să plantăm o barieră naturală de arbuști și arbori, inclusiv salcîmi. Plantarea copacilor o vom va începe toamna, iar Primăriile din Țipova și Horodiște, Fondul «EcoDava ne vor oferi suport în acest sens", a povestit expertul.

Precizăm faptul că Fondul de Dezvoltare a Mediului «EcoDava» în colaborare cu Mișcarea de Tineret „Voievod" participă anual în mod activ la curățarea teritoriilor adiacente Rezervației Naturale de la Țipova. În timpul acțiunii desfășurate în luna aprilie a acestui an, activiștii au parcurs traseele turistice, colectînd aproximativ 20 de tone de gunoi, care a fost evacuat în aceeași zi.

Source: noi.md

Keywords:

Ecodava , Țîpova , natura

Comments

 (0)
 
*
3 characters or more, Latin letters only

*
Anti-SPAM code:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Settlements of Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
1756
Populația:
2627 locuitori

Micăuţi este un sat şi comună din raionul Străşeni. Din componenţa comunei fac parte localităţile Gornoe și Micăuţi. Localitatea se află la distanța de 52 km de orașul Strășeni și la 25 km de Chișinău. La recensămîntul din anul 2004, populaţia satului constituia 2627 oameni. Satul Micauți a fost menționat documentar în anul 1756.

Library
Electronic library of www.moldovenii.md contains books, documents, audio and video materials about the Moldavian history, culture and civilization from the ancient time to nowadays.