Go to section: Nature and tourism
04 march 2017, 14:15 Nature and tourism views 6019
Traseul turistic spre Țipova a fost curățat de deșeuri (Foto, Video)
04 march 2017, 14:15 Nature and tourism views 6019

Traseul turistic spre Țipova a fost curățat de deșeuri (Foto, Video)

Peisajele de frumusețe uimitoare de pe malul rîului Nistru nu mai sînt umbrite de grămezile de deșeuri lăsate de-a lungul traseului turistic.

Acest lucru a devenit posibil datorită organizării duminică, 2 aprilie, a unei acțiuni anuale „Să Ajutăm Natura" în satul Țipova, raionul Rezina. La ea au participat peste 200 de activiști ai Fundației pentru Dezvoltare Ecologică «EcoDava», Mișcării de tineret „Voievod", «Urmașii lui Ștefan», Centrului pentru Cooperarea Tinerilor și Mișcării «Garda tînără» ). Împreună cu tinerii conștiincioși traseul turistic a parcurs și echipa de filmare NOI.md.

Acțiunea „Să Ajutăm Natura" s-a desfășurat în satul Țipova pentru a doua oară și, potrivit organizatorilor ei, în fiecare an participanții la ea se apropie tot mai mult de obiectivul propus. „Comparativ cu anul trecut, volumul de deșeuri este mult mai mic. Ne bucură îmbunătățirea educației ecologice a oamenilor noștri, care își petrec timpul în aer liber mai civilizat. Acest lucru este deosebit de important, ținînd cont de faptul că aceste locuri sînt vizitate de o mulțime de turiști nu numai din Moldova, ci și din multe alte țări. Inițial noi am planificat să creăm condiții, pentru ca toată lumea să-și facă cele mai bune impresii după vizitarea acestor locuri, cunoscute pentru cheile sale spectaculoase și văile de pe malurile Nistrului, cascadele și mănăstirea rupestră", a relatat președintele Fundației pentru Dezvoltare Ecologică «EcoDava» Oleg Sclifos într-un interviu oferit NOI.md.

În timpul „curățeniei generale" activiști au întreprins un „marș" de la Tipova pînă la satul Horodiște, coborînd pe o potecă șerpuită la Nistru, trecînd printr-un defileu pitoresc și urcînd pe o stîncă. De-a lungul drumului participanții au umplut sacii cu gunoi, riscînd uneori să cadă de pe pantele abrupte. După cum a remarcat delegatul Mișcării „Garda Tînără" Ecaterina Stratan, traseu lung și puțin practicabil nu i-a descurajat pe colegii ei. „Este foarte util să participi la astfel de acțiuni nu numai pentru a îmbunătăți mediul, dar și pentru sine personal. După cum se consideră, „mișcarea este viață". Bine că aici au venit atît de mulți oameni. Acest lucru înseamnă că subiectul ocrotirii naturii nu le este indiferent multor oameni", și-a exprimat încrederea activista.

Partea cea mai dificilă a traseului s-a dovedit a fi urcușul pe stîncă în satul Horodiște, unde tinerii și cîțiva adulți au urcat cu saci de gunoi în spate. Băieții și fetele au realizat cu succes obiectivul propus și au ajuns în locul, în care a putut ajunge un tractor care colecta deșeurile. Eforturile discipolilor s-au bucurat de apreciere înaltă a activistului Mișcării de tineret „Voievod" Nicolae, care într-o conversație cu corespondentul NOI.md a specificat că, fără educarea tinerilor este imposibil ca societatea să devină mai responsabilă față de mediul înconjurător. El a adăugat că ieșirile în locurile pitorești de importanță națională care necesită a fi salubrizate ar trebui să devină o tradiție bună.

Precizăm că în anul curent acțiunea „Să Ajutăm Natura" a demarat la 26 martie, prin plecarea activiștilor organizațiilor non-guvernamentale la complexul arheologic „Orheiul Vechi", situat în apropiere de Butuceni. Atunci pe teritoriul rezervației naturale și în apropiere au fost adunate cîteva sute de saci de gunoi.

Source: noi.md

Comments

 (0)
 
*
3 characters or more, Latin letters only

*
Anti-SPAM code:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Settlements of Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
1915
Populația:
343 locuitori

Poiana este un sat din cadrul comunei Hincăuţi, raionul Edineţ. Satul este situat la o distanţă de 22 km de orașul Edineț și la 22 km de stația de cale ferată Rediul Mare. Conform datelor recensămîntului din anul 2004, populaţia satului constituie 343 de oameni. Satul Poiana a fost întemeiat în anul 1915. La 1 km spre nord de satul Poiana se află parcul Hincăuți, fondat la începutul secolului XX, pe o suprafață de 27 ha.

Library
Electronic library of www.moldovenii.md contains books, documents, audio and video materials about the Moldavian history, culture and civilization from the ancient time to nowadays.