Go to section: Nature and tourism
07 august 2023, 15:00 Nature and tourism views 66465
07 august 2023, 15:00 Nature and tourism views 66465

Poposind la Pocrovca şi Arioneşti

Traversînd rezervaţia naturală Rudi−Arioneşti am făcut un popas în localităţile Pocrovca şi Arioneşti. Pe teritoriul raionului Donduşeni se află satul Pocrovca, fondat la sfîrşitul secolului al XVIII-lea, care i-a găzduit pe cei cu credinţă de rit vechi din Rusia. În sat locuiesc circa 1000 şi ceva de oameni, însă satul este foarte bogat, cunoscut în întreaga Moldovă prin plantaţiile de zmeură, livezile de meri. Aici se culeg anual circa o mie de tone de cea mai bună zmeură din ţară şi mai mult de 5 mii tone de mere.

În apropierea satului a fost construit un complex turistic minunat „Conacul din Pocrovca”, care continuă să se lărgească. Proprietarul şi fondatorul acestuia, Dmitrii Latîşev este originar din satul Pocrovca, fiind printre acei care contribuie la dezvoltarea turismului local, dar şi a satului natal, a raionului.

Străvechiul sat Arioneşti, din raionul Donduşeni, este atestat documentar în anul 1463. Anume acest an este considerat anul fondării sale. Dar fiind mic a fost unit cu o altă localitate - Conceni. Conform ultimului recensămînt în sat locuiesc 1982 de oameni. Nu departe de Arioneşti, pe malul Nistrului, pe locul cu denumirea Valea Bradului arheologii au descoperit o aşezare omenească străveche de − 40-42 mii de ani. Această concluzie a fost trasă în baza analizei obiectelor din piatră, care au fost datate mai apoi cu perioada paleoliticului tîrziu.

Pe locul localităţii de astăzi arheologii au descoperit existenţa a 8 sate învecinate, care au fost părăsite. Trei dintre ele, se referă la secolele IV-II î.e.n. Altul este datat cu secolul II î.e.n., iar cele două rămase ţin deja de secolele II—IV e.n. În concluzie, cel mai apropiat de timpurile moderne este satul dispărut, care datează cu secolele VIII—XII e.n. Pe locul, unde se aflau aşezările străvechi au fost găsite şi rămăşiţe ale traiului omenesc, obiecte tipice ale acestui meleag pentru perioadele istorice indicate mai sus.

Keywords:

localitati , Moldova , turism

Comments

 (0)
 
*
3 characters or more, Latin letters only

*
Anti-SPAM code:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Settlements of Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
1585
Populația:
38 locuitori

Bocicăuţi este un sat din cadrul comunei Bălcăuţi, raionul Briceni. Satul se află la nord-vest de Edineţ, între satele Bălcăuţi şi Colicăuţi, situat la 20 km de oraşul Briceni, la 20 km de staţia de cale ferată Văscăuţi (Ucraina) şi la 218 km de Chișinău. Conform datelor recensămîntului din anul 2004, populaţia satului constituie 38 de oameni. Prima atestare documentară a satului datează din iulie 1585, acesta fiind trecut în documente cu numele Başcăuţi.

Library
Electronic library of www.moldovenii.md contains books, documents, audio and video materials about the Moldavian history, culture and civilization from the ancient time to nowadays.