O călătorie în satul Rudi
Dacă vreţi să parcurgeţi un itinerar cu peisaje inedite, locuri pitoreşi, să adunaţi impresii noi, deplasaţi-vă în satul Rudi, raionul Soroca.
Satul Rudi este amintit pentru prima oară în sursele istorice în anul 1463, conform ultimului recensămînt aici locuiesc 1982 de oameni. În sat este o biserică, ce datează cu sfîrşitul secolul al XIX-lea. În apropierea satului se află aşa-numita „Peştera Morţilor”, care conform legendei trece pe sub albia rîului Nistru şi se sfîrşeşte pe malul sau stîng.
Însă cea mai importantă atracţie turistică rămîne străvechea Mănăstire de maici - Rudi, situată pe panta unuia dintre defileuri, chiar la mijlocul pădurii. Aproape simultan cu fondarea mănăstirii, în anul 1777 a fost construită biserica sa de vară „Sf. Treime”. Acest locaş cu cupolă cu planul (văzut de sus) în forma unui trifoi – unul dintre cele mai interesante monumente ale arhitecturii moldoveneşti. La un kilometru de mănăstirea Rudi, acolo, unde defileul se deschide spre valea Nistrului, este situată o construcţie, numită de localnici „farfuria turcească”. Conform datelor arheologilor aceasta este o aşezare preistorică, apărută în secolele VIII—IX şi împrejmuită în secolele IX—X cu un zid de apărare circular şi un şanţ. Înălţimea zidului e de 6 m, iar la sud-vest şi vest e de pînă la 4 m.
Pe partea opusă a aceluiaşi defileu se află ruinele unei cetăţi romane vechi, pe care e pus un indicator şi unde se înalţă 3 cruci de lemn. Acest loc aşa şi se numeşte „Trei cruci”. De aici mănăstirea Rudi se vede ca în palmă, ca o piatră preţioasă înrămată în verdele intens al pădurii.
Arcul Geodezic Struve se află lîngă satul Rudi şi face parte din obiectele patrimoniului mondial UNESCO. În trecut în Moldova erau 27 de puncte de staţionare, după care erau făcute măsurările pentru alcătuirea hărţilor internaţionale. În prezent a rămas doar un singur punct – cel din satul Rudi. El se află într-o livadă de meri, la 300 de m de şoseaua Soroca-Otaci. Printre altele, punctul geodezic al Arcului Struve este unicul obiect din lista monumentelor culturii patrimoniului UNESCO. Este unul dintre monumentele pur intelectuale.
Важное объявление для молдаван на севере Италии
Когда в Молдове будут введены в обращение новые паспорта
Гражданам Молдовы упростят получение российского паспорта
Китай впервые за три года возобновляет выдачу всех виз
В Кишиневе откроется новое посольство
Встреча представителей музыкальной общественности молдаван, проживающих в Австрии
- Statut:
- Sat
- Prima atestare:
- 1812
- Populația:
- 1200 locuitori
Bădragii Noi este un sat şi comună din raionul Edineţ. Satul este situat în partea de nord-vest a raionului, pe malul rîului Prut la o distanţă de 30 km de oraşul Edineţ şi la 230 km de Chișinău. La 01.07.2008 populaţia satului constituia 1200 de locuitori. Satul Bădragii Noi apare pentru prima dată pe harta judeţului Hotin după 1812.
Comments
(0)