Mergi spre compartimentul: Natura şi turismul
28 ianuarie 2023, 15:00 Natura şi turismul views 30877
28 ianuarie 2023, 15:00 Natura şi turismul views 30877

O călătorie în satul Rudi

Dacă vreţi să parcurgeţi un itinerar cu peisaje inedite, locuri pitoreşi, să adunaţi impresii noi, deplasaţi-vă în satul Rudi, raionul Soroca.

Satul Rudi este amintit pentru prima oară în sursele istorice în anul 1463, conform ultimului recensămînt aici locuiesc 1982 de oameni. În sat este o biserică, ce datează cu sfîrşitul secolul al XIX-lea. În apropierea satului se află aşa-numita „Peştera Morţilor”, care conform legendei trece pe sub albia rîului Nistru şi se sfîrşeşte pe malul sau stîng.

Însă cea mai importantă atracţie turistică rămîne străvechea Mănăstire de maici - Rudi, situată pe panta unuia dintre defileuri, chiar la mijlocul pădurii. Aproape simultan cu fondarea mănăstirii, în anul 1777 a fost construită biserica sa de vară „Sf. Treime”. Acest locaş cu cupolă cu planul (văzut de sus) în forma unui trifoi – unul dintre cele mai interesante monumente ale arhitecturii moldoveneşti. La un kilometru de mănăstirea Rudi, acolo, unde defileul se deschide spre valea Nistrului, este situată o construcţie, numită de localnici „farfuria turcească”. Conform datelor arheologilor aceasta este o aşezare preistorică, apărută în secolele VIII—IX şi împrejmuită în secolele IX—X cu un zid de apărare circular şi un şanţ. Înălţimea zidului e de 6 m, iar la sud-vest şi vest e de pînă la 4 m.

Pe partea opusă a aceluiaşi defileu se află ruinele unei cetăţi romane vechi, pe care e pus un indicator şi unde se înalţă 3 cruci de lemn. Acest loc aşa şi se numeşte „Trei cruci”. De aici mănăstirea Rudi se vede ca în palmă, ca o piatră preţioasă înrămată în verdele intens al pădurii.

Arcul Geodezic Struve se află lîngă satul Rudi şi face parte din obiectele patrimoniului mondial UNESCO. În trecut în Moldova erau 27 de puncte de staţionare, după care erau făcute măsurările pentru alcătuirea hărţilor internaţionale. În prezent a rămas doar un singur punct – cel din satul Rudi. El se află într-o livadă de meri, la 300 de m de şoseaua Soroca-Otaci. Printre altele, punctul geodezic al Arcului Struve este unicul obiect din lista monumentelor culturii patrimoniului UNESCO. Este unul dintre monumentele pur intelectuale.

Cuvinte cheie:

turism , calatorie , Moldova

Comentarii

 (0)
 
*
Cel puţin 3 caractere, doar litere latine

*
Cod Antispam:
Localitățile Republicii Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
1814
Populația:
3035 locuitori

Moscovei este un sat şi comună din raionul Cahul. Din componenţa comunei fac parte localităţile Trifeştii Noi și Moscovei. Localitatea se află la distanța de 18 km de orașul Cahul și la 191 km de Chișinău. La recensămîntul din anul 2004, populaţia satului constituia 3035 de oameni. Satul Moscovei a fost menționat documentar în anul 1814.

Biblioteca
Biblioteca electronică a site-ului www. moldovenii.md conţine cărţi, documente, materiale audio şi video, privind istoria și cultura.