Go to section: Nature and tourism
16 september 2015, 15:53 Nature and tourism views 9752
Control la frontieră în spațiul Schengen. Ce înseamnă acest lucru pentru moldoveni?
16 september 2015, 15:53 Nature and tourism views 9752

Control la frontieră în spațiul Schengen. Ce înseamnă acest lucru pentru moldoveni?

Germania, Austria și Slovacia au introdus controlul la frontieră în spațiul Schengen. Urmează sa ia aceleași măsuri Polonia și Țările de Jos.

Libera circulație în sau din Germania a fost suspendată temporar: regula de bază a spațiului Schengen nu e valabilă la frontierele interne ale țării. Ministrul german de Externe Steinmeier a declarat introducerea controlului la frontieră.

"În aceste momente Germania reintroduce din nou, temporar, controlul la frontierele interne. Pînă cînd o atenție deosebită va fi acordată graniței cu Austria – a declarat ministrul. - Scopul acestei măsuri constă în limitarea fluxului de refugiați în Germania și revenirea la înregistrarea organizată la intrarea în țară. Această măsură este introdusă din motive de securitate și este prevăzută de Codul de Frontieră Schengen. Partenerii noștri austrieci au fost informați cu privire la acest lucru".

Acordul Schengen prevede anularea controlului pașapoartelor și a vizelor la frontierele interne ale 26 de state ale Uniunii Europene.

De îndată însă ce Berlinul oficial a anunțat introducerea controlului la frontieră că despre măsuri similare au anunțat și Austria (la granița cu Ungaria), și Slovacia (la granița cu Ungaria și Austria).

Despre intenția de a urma exemplul vecinilor zonei Schengen au comunicat Polonia și Țările de Jos, care planifică să efectueze verificări selective ale documentelor la frontierele sale.

Pentru cetățenii Republicii Moldova, care călătoresc prin Europa, acest lucru înseamnă o verificare suplimentară a pașapoartelor (a pașaportului biometric sau a pașaportului obișnuit cu viza) la trecerea frontierelor acestor țări cu transport rutier sau feroviar.

Iar moldovenii care își au domiciliul permanent sau temporar în zona Schengen (muncă, studii, reunirea familiei etc.), este de dorit să aibă asupra lor pașaportul cu viza corespunzătoare (tip D) sau permis de ședere permanentă/ permis de ședere temporată / alt document care să confirme șederea lor pe termen lung.

Comments

 (0)
 
*
3 characters or more, Latin letters only

*
Anti-SPAM code:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Settlements of Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
1622
Populația:
1725 locuitori

Calaraşovca este un sat şi comună din raionul Ocniţa. Din componenţa comunei fac parte două localităţi: Berezovca şi Calaraşovca. La recensămîntul din anul 2004, populaţia satului constituia 1725 de locuitori. Satul Calaraşovca este situat la o distanţă de 30 km de oraşul Ocniţa şi la 210 km de Chișinău. Satul  Calaraşovca a fost întemeiat în anul 1622.  

Library
Electronic library of www.moldovenii.md contains books, documents, audio and video materials about the Moldavian history, culture and civilization from the ancient time to nowadays.