|
Valea rîului Camenca între satele Buteşti şi Cobani, Glodeni (Foto)
Despre rîurile uimitoare din nordul Republicii Moldova, am realizat deja două publicaţii – Rîurile din Nordul Moldovei şi Valea rîului Lopatnic. Istorisirile noastre despre rîurile din Nordul Moldovei şi punctele de atracţie turistică nici pe departe nu se încheie aici. Despre rîul Camenca s-a vorbit în publicaţia noastră Reciful Buteşti, am decis însă să extindem acea publicaţie a noastră şi să vă arătăm valea Camencii dintre două sate Buteşti şi Cobani.
Rîul sau rîuleţul Camenca, ca şi majoritatea altor rîuri nordice nu este mare, lungimea sa este mai mică de 100 km, se scurge pe teritoriul a trei raioane ‒ Făleşti, Glodeni şi Rîşcani. Anume în ultimul raion se revarsă în rîul Prut. Gura lui pe timpurile sovietice a fost strămutată în scopul de a usca o parte din lunca Prutului.
Acesta este un rîu nu foarte mare şi nu foarte adînc, iar în anumiţi ani, adîncimea sa e de numai mai mult de cîţiva zeci de centimetri, însă primăvara şi în anii ploioşi, acest rîu nu foarte mare iese din albia sa, iar nivelul său creşte cu cîţiva metri, inundînd totul în jur. Ultima inundaţie de acest tip a fost în satul Cobani 2 ani în urmă.
Rîului este foarte sinuos, cel mai bine e să-i urmăreşti cursul capricios din vîrfurile şirurilor de toltre, de-a lungul cărora se scurge. În raionul Glodeni acesta e Reciful Buteşti şi Stînca Mare din preajma satului Cobani.
Ne-am plimbat şi am mers cu maşina cîţiva kilometri de-a lungul rîuleţului, la început pe la poalele Recifului Buteşti, apoi la Stînca Mare şi am fost uimiţi de frumuseţea văii acestui rîu. Anume aici în rîul Camenca se revarsă afluentul său Camencuţa, care formează un mic defileu în Reciful Buteşti. Tot aici prin apropiere am găsit un izvor cu apă surprinzător de gustoasă şi curată, care se revarsă în rîu. Am fotografiat şi 2 poduri din piatră mari peste rîu şi 2 mai mici din lemn.
Aceste locuri inspiră linişte, natura înconjurătoare te vrăjeşte, iar stîncile de toltre care se înalţă deasupra rîului fac ca această călătorie să fie una cu totul specială.
În ultimii ani soarta acestui rîu a început să preocupe ecologii şi administraţia raioanelor prin care se scurge rîul. Au fost trasate o serie de măsuri menite să menţină puritatea apelor rîurilor, lucru despre care v-am vorbit anterior pe site-ul nostru.
Sperăm, că fotografiile prezentate vor completa, ceea ce nu am reuşit să exprimăm în cuvinte. Vă dorim călătorie plăcută.
- Еще несколько молдаван вернулись домой из Ливана
- В Кишиневе состоится грандиозный концерт Константина Московича, Тамары Гвердцители и группы ABBORN ©
- Правительство усиливает специальную защиту детей от вывоза за границу и незаконного удержания
- В Румынии идет снег: в некоторых местах толщина снежного покрова достигла 20 см
- Объявлено предупреждение о поездках в Болгарию
- В столице прошла сессия в рамках проекта YMCA Digital Media Hub Chisinau ©
- Чистка сосудов: рецепт отвара из семян льна
- Одно яблоко в день избавляет от лишних калорий
- Осенние и Зимние Цветочные Шедевры от XOstudio FLOWERS: Подарите Магию Праздников! ©
- Голландский план преобразования сельского хозяйства в продовольственные леса! (Видео)
- О трудовой жизни в родовом поместье (+Фото)
- Многодетная семья спасает деревню (+Фото)
În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?
- Statut:
- Sat
- Prima atestare:
- 1912
- Populația:
- 769 locuitori
Agronomovca este un sat şi comună din raionul Ungheni. Din componenţa comunei fac parte localităţile Agronomovca, Zăzulenii Noi și Negurenii Noi. Localitatea se află la distanța de 22 km de orașul Ungheni şi la 95 km de Chişinău. La recensămîntul din anul 2004, populaţia satului constituia 769 de oameni. Satul Agronomovca a fost întemeiat în anul 1912.
Comments
(0)