|
Gustul rezidual al festivalului (Foto)
Vara timpul zboară repede. Au trecut deja aproape două săptămâni de la sfârșitul festivalului de vară "Art-Labyrinth". Dar emoțiile inspirate de atmosfera festivalului și natura încântătoare din jurul satului Socola sunt la fel de vii, ca și îndată după finisarea sa. Pe an ce trece tot mai mulți oameni răspund la apelul echipei din "labirint." Și aceasta este, desigur, minunat! Încărcătura obținută la asemenea evenimente ajută să intrăm în contact cu partea noastră cea mai bună și luminoasă. Inspirată de frumusețea naturii, se dezvăluie nevoia profundă umană de a crea.
Dar masivitatea, desigur, are și dezavantaje - se pierde simțul sacralității a ceea ce se întâmplă. Fiecare aduce cu sine energia sa, adesea foarte dezechilibrată, distonată aspru cu grandoarea frumuseței naturale din jur, cu lirismul în inimile participanților permanenți. Tocmai aici și se relevează misiunea festivalului - de a trezi spiritualitatea, a face apel pentru dezvoltare. Cei care deja cu toată inima au acceptat ideea festivalului se confruntă cu sarcina de armonizare a spațiului, și sarcina aceasta nu este de fel simplă.
Pentru mai mulți ani, locuitorii din așezarea ecologică "Sciastlivoe" participă la festivalul de vară "Art-Labyrinth". Acest eveniment este o ocazie perfectă pentru a povesti despre ideile moșiilor de familie și așezărilor constituite din acestea, de a împărtăși experiența, descoperirile, ideile despre viitor. Spre lagărul celor din Sciastlivoe permanent se apropie cineva - în grupuri și individual. Întrebările adresate eco-sătenilor sunt multiple și complexe, începând cu cele ce țin de uz casnic - privind amenajarea și alimentarea cu energie electrică autonomă, acces la internet, metodele de agricultură, până la cele mai profunde – despre posibilitatea de a combina viața socială cu cea privată, despre experiența societății comune, distanțate de oameni, până la unele chiar prea abstracte și filosofice.
Despre ce oferă experiența de a trăi în armonie cu natura, spun multele. Cel puțin faptul că lagărul celor "Fericiți" era echipat cât mai confortabil, și, în același timp, ecologic. Se simțea și coeziunea și solidaritatea, fiecare a fost dispus să ajute pe altul fără a fi rugat, responsabilitățile de zi cu zi au fost distribuite ca de la sine. Atmosfera festivalului și localitatea minunată de pe malul râului Nistru cât mai natural dezvăluiau farmecul vieții în simbioză cu natura, si, prin urmare, mulți dintre invitații lagărului s-au interesat cum să ajungă în ospeție în Sciastlivoe, sau chiar să se alăture proiectului.
La moment nu avem ca obiectiv să extindem așezarea, deși există posibilitatea de a aloca terenuri pentru oameni noi. "Pentru noi este important ca persoanele care doresc să trăiască în Sciastlivoe să împărtășească ideile moșiilor de familie, prezentate în cartea lui Vladimir Megre, - spune Vladislav Sanduleac, unul dintre eco-săteni. – Nu avem doar niște gospodării-eco, dorim să construim un teritoriu nou pentru viață, pentru dezvoltarea neamului, pentru creșterea adecvată a copiilor. De aceea și numim pământul deținut - Moșie de Familie și nu fazendă suburbană. Vrem să ni se alăture numai părtașii, care primesc aceste idei cu toată inima. Dar acest lucru nu înseamnă că suntem închiși pentru restul, suntem gata să împărtășim experiența primită prin fuziunea cu natura, este timpul pentru ca oamenii să se oprească să-și caute un loc sub soare, e destul doar să deschidă ochii și să accepte ceea, ce universul e gata să le dea. Cel puțin această pădure magică, și pietrele, și râul – căci oricine devine mai fericit când vede toate astea ".
Într-adevăr, locul ales pentru festival, ca întotdeauna, a fost unul uimitor! Nistrul șerpuit, înconjurat de dealuri împădurite creează o mulțime de priveliști umitoare. Nu e de mirare că în aceste locuri din cele mai vechi timpuri au trăit oamenii. Frumusețea peisajului natural întotdeauna fascinează omul. Și satul Socola, lângă care s-a desfășurat festivalul din acest an, de asemenea, are o istorie bogată. Această zonă reprezintă un monument geologic și paleontologic, protejat de stat. Malul abrupt este plin cu peșteri și caverne. Aici s-au păstrat ruinele edificiilor de cult, a căror vârsta este estimată cu milenii. Aceste locuri și până azi își păstrează tainele. Complexul ocupă patru niveluri de pe coastă, lungimea sa este de șapte kilometri. Cascadele pitorești sunt intercalate cu peșterile carstice și numeroase fântâni. Dezastrele naturale au ivit semnele sale pe aceste stânci. Uneori e greu de înțeles ce vezi în fața ta - o operă antică sculptată în piatră, sau creierul samovolnic mai adaugă linii în reliefurile constituite de apa ce mustește din stâncă, până ce le transformă în imagini familiare...
Raionul Șoldănești, în general, este bogat cu "locuri de putere". Satul Rașcov, situat pe malul opus al Nistrului, este considerat a fi cel mai "vrăjitor" sat din Moldova. Se spune că acolo fiecare gospodină știe cum să-și farmece limitele câmpului sau harbuzăriei, pentru ca nimeni să nu-i atingă recolta, iar tinerii se ocupă cu vraje de propriul plac. Ca de obicei, zvonurile sunt exagerate, dar fum fără foc nu există.
Puterea dăruită de astfel de locuri poate fi folosită atât pentru bine, cât și pentru rău. Noi avem de ales. Iar natura aici este foarte darnică. Poți găsi o mulțime de pomi fructiferi de pădure. Poți savura din plin cires sălbatic și agude. Și fragul crește pe aici, dar acum nu este sezonul lui. Prin aceste părți chiar nu prea sunt nici muște, nici țânțari. Acolo unde omul nu dăunează în mod activ naturii, ea îi va da din plin. Iar acolo unde se desfășoară activitatea și producția nocivă, unde să sapă minele și se introduc alte "elemente" ale civilizației, acolo și fructele sunt otrăvitoare și animalele sunt agresive. Din fericire la noi încă s-au păstrat o mulțime de zone sănătoase, și îi mulțumim organizatorilor festivalului, care ne oferă posibilitatea de a vedea în ce loc minunat trăim.
Source:
- Важное объявление для граждан Молдовы в Израиле, касающееся водительских прав
- Важное сообщение посольства Великобритании в Молдове
- Как отказаться от второго гражданства?
- Правительство организует ярмарку вакансий
- МИД выразил соболезнования в связи с гибелью гражданки Молдовы в результате теракта в Тель-Авиве
- Молдаванка погибла в результате теракта в Тель-Авиве
- О нем веками ничего не знали: ученые нашли в Мексике город, основанный 2000 лет назад
- Школьники строят дома для котов (+Видео)
- Не пейте чай в пакетиках
- Дольмен в переводе с бретонского языка - каменный стол
- Очищение кишечника и омоложение всего организма льняной мукой. Потрясающий результат!
- Самая крупная афера человечества: вода в бутылках
În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?
- Statut:
- Sat
- Prima atestare:
- 1443
- Populația:
- 4106 locuitori
Văsieni este un sat şi comună din raionul Ialoveni. Văsieni este unicul sat din comuna cu acelaşi nume. Localitatea se află la distanța de 20 km de orașul Ialoveni și la 33 km de Chișinău. Conform datelor recensămîntului din anul 2004, populaţia satului constituia 4106 oameni. Satul Văsieni a fost menționat documentar în anul 1443.
Comments
(0)