Go to section: Nature and tourism
09 august 2024, 15:00 Nature and tourism views 30281
Mănăstirile din inima Codrilor (Foto)
09 august 2024, 15:00 Nature and tourism views 30281

Mănăstirile din inima Codrilor (Foto)

Patru mănăstiri ale raionului Călăraşi sînt cunoscute departe de graniţele raionului şi ţării, sînt loc de pelerinaj atît pentru cetăţenii Moldovei, cît şi pentru cetăţenii din străinătate.

Acesta este unul dintre cele mai populare trasee turistice ale Moldovei. Turiştii şi excursioniştii numesc, adesea, acest traseu - Crucea Pravoslavnică, ceea ce e legat cu locaţia mănăstirilor. Dacă priviţi harta traseului, veţi vedea, că două dintre porţiunile de drum, care duc spre mănăstiri, se intersectează sub formă de cruce. Itinerarul este popular şi pentru că se află în apropierea Chişinăului (45 de km pînă la centrul raional Călăraşi) dar şi a orăşelului Călăraşi. Cea mai îndepărtată dintre ele se află la numai 14 km de el.

Mănăstirea Frumoasa (de călugăriţe) este situată la 14 km de oraşul Călăraşi. A fost fondată în anul 1804, iar în anul 1810 a fost sfinţită biserica de lemn, care a ars în întregime şi doar o icoană a Sfântului Nicolae a rămas întreagă. În anul 1947 mănăstirea a fost închisă, fiind deschis un spital. În anul 1994 mănăstirea a fost întoarsă credincioşilor şi a început reconstrucţia ei.

Mănăstirea Hîrbovăţ (de călugări) a fost fondată în anul 1730. Pînă în anul 1812 a fost de trei ori arsă de către turci şi tătari. În anii 50 ai secolului XX a fost închisă, iar averea mănăstirii a fost furată şi arsă. Şi-a reînceput activitatea în anul 1992.

Mănăstirea Hîrjauca (de maici) a fost fondată în anul 1740 (conform altor date în anul 1750). Deosebit de furtunos s-a dezvoltat pe parcursul anilor 1819-1846, cînd egumen al mănăstirii a devenit monarhul sîrb - Spiridon Filipovici. Mulţumită eforturilor sale mănăstirea s-a extins semnificativ, a fost creat un parc unic pe pantele dealului, cu o cascada de lacuri, cu specii rare de arbori, arbuşti şi flori. Acest parc a fost, potrivit contemporanilor, unul dintre cele mai frumoase din Moldova. În anii 50 ai secolului XX mănăstirea a fost închisă, iar pe teritoriul său a fost deschisă o casă de odihnă. În 1998 mănăstirea a fost întoarsă credincioşilor şi a început să se restabilească şi să se reconstruiască. Biserica de iarna, care a ars nu a fost încă restaurată, dar se duc lucrări de pregătire pentru reconstrucţie.

Mănăstirea Răciula (de maici) a fost fondată la sfîrşitul secolului al XVIII-lea, două dintre bisericile sale au fost construite în anii 1800 şi 1822, respectiv. În perioada sovietică, a fost închis, a fost redată credincioşilor la începutul anilor 90 ai secolului al XX-lea.

Mănăstirea Răciula şi Hîrbovăţ sînt situate chiar în satele corespunzătoare, în timp ce mănăstirile Hîrjauca şi Frumoasa la o anumită distanţă de sate.

 

Patru mănăstiri în Codri, raionul Călăraşi − album foto

Keywords:

manastire , turism , Moldova

Comments

 (0)
 
*
3 characters or more, Latin letters only

*
Anti-SPAM code:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Settlements of Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
1890
Populația:
81 locuitori

Tolocăneşti este un sat din cadrul comunei Tătărăuca Veche, raionul Soroca. Localitatea se află la distanța de 35 km de orașul Soroca și la 190 km de Chișinău. Conform datelor recensămîntului din anul 2004, populaţia satului constituia 81 de oameni. Satul Tolocăneşti a fost menționat documentar în anul 1890.

Library
Electronic library of www.moldovenii.md contains books, documents, audio and video materials about the Moldavian history, culture and civilization from the ancient time to nowadays.