|
Photo: moldpres.md |
Complexul “Vila cu parc Mîndîc” va fi renovat
Complexul arhitectonic „Vila cu parc Mîndîc” va fi renovat cu ajutorul polonezilor. Subiectul a fost abordat recent în cadrul unei întrevederi între reprezentanţii Ministerului Culturii al Republicii Moldova, Ministerului Culturii şi Patrimoniului Naţional din Polonia şi ai Ambasadei Poloniei în Republica Moldova, informează MOLDPRES.
Potrivit Serviciului de presă al Ministerului Culturii, părţile au discutat despre posibilităţile de cooperare pentru consolidarea dimensiunii culturale, fiind evidenţiat aspectul privind cooperarea şi participarea la restaurarea monumentelor arhitecturale din Republica Moldova.
Reprezentanţii polonezi s-au arătat interesaţi de restaurarea complexului arhitectonic “Vila cu parc Mîndîc”, situat în raionul Drochia. În context, a fost menţionată experienţa Poloniei în adaptarea şi restaurarea operelor de artă istorice, aceasta fiind şi o prerogativă comunitară.
În cadrul discuţiilor a fost lansată ideea privind antrenarea unui grup de studenţi polonezi de la Facultatea de Arhitectură din Varşovia în procesul de renovare a Vilei Mîndîc. Partea poloneză şi-a exprimat dorinţa de a transforma această vilă într-un loc public destinat mai cu seamă tinerilor.
Prezent la întrevedere, viceministrul Culturii Igor Şarov a ţinut să menţioneze importanţa intensificării cooperării bilaterale pe dimensiunea culturală şi preluarea experienţei poloneze în domeniul restaurării complexelor muzeistice şi arhitecturale. De asemenea, a fost remarcată susţinerea Poloniei în procesul de asociere a Republicii Moldova la Uniunea Europeană şi implementarea reformelor necesare în parcursul european al statului nostru, inclusiv pe filiera culturală.
În cadrul întrevederii părţile au discutat şi subiecte privind posibilitatea de a organiza schimburi de cadre şi practici în domeniul patrimoniului, muzeologiei şi învăţămîntului artistic.
Complexul arhitectural “Vila cu parc Mîndîc” a aparţinut familiei de nobili polonezi Ohanowicz. Conacul a fost proiectat cu elemente specifice arhitecturii tradiţionale poloneze şi avea un parc asemănător grădinilor clasice din Roma. În perioada sovietică, dar şi mai tîrziu, complexul a fost transformat la noile necesităţi, fără a se ţine cont de faptul că acesta este un monument de istorie şi arhitectură peisagistică.
Source:
- Еще несколько молдаван вернулись домой из Ливана
- В Кишиневе состоится грандиозный концерт Константина Московича, Тамары Гвердцители и группы ABBORN ©
- Правительство усиливает специальную защиту детей от вывоза за границу и незаконного удержания
- В Румынии идет снег: в некоторых местах толщина снежного покрова достигла 20 см
- Объявлено предупреждение о поездках в Болгарию
- В столице прошла сессия в рамках проекта YMCA Digital Media Hub Chisinau ©
În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?
- Statut:
- Sat
- Prima atestare:
- 1524
- Populația:
- 5039 locuitori
Ruseştii Noi este un sat şi comună din raionul Ialoveni. Din componenţa comunei fac parte localităţile Ruseştii Noi și Ruseştii Vechi. Localitatea se află la distanța de 15 km de orașul Ialoveni și la 27 km de Chișinău. La recensămîntul din anul 2004, populaţia satului constituia 5039 de oameni. Satul Ruseştii Noi a fost menționat documentar în anul 1524.
Comments
(0)