Mergi spre compartimentul: Natura şi turismul
28 februarie 2014, 16:24 Natura şi turismul views 14924
Complexul “Vila cu parc Mîndîc” va fi renovat
Foto: moldpres.md
28 februarie 2014, 16:24 Natura şi turismul views 14924

Complexul “Vila cu parc Mîndîc” va fi renovat

Complexul arhitectonic „Vila cu parc Mîndîc” va fi renovat cu ajutorul polonezilor. Subiectul a fost abordat recent în cadrul unei întrevederi între reprezentanţii Ministerului Culturii al Republicii Moldova, Ministerului Culturii şi Patrimoniului Naţional din Polonia şi ai Ambasadei Poloniei în Republica Moldova, informează MOLDPRES.

Potrivit Serviciului de presă al Ministerului Culturii, părţile au discutat despre posibilităţile de cooperare pentru consolidarea dimensiunii culturale, fiind evidenţiat aspectul privind cooperarea şi participarea la restaurarea monumentelor arhitecturale din Republica Moldova.

Reprezentanţii polonezi s-au arătat interesaţi de restaurarea complexului arhitectonic “Vila cu parc Mîndîc”, situat în raionul Drochia. În context, a fost menţionată experienţa Poloniei în adaptarea şi restaurarea operelor de artă istorice, aceasta fiind şi o prerogativă comunitară.

În cadrul discuţiilor a fost lansată ideea privind antrenarea unui grup de studenţi polonezi de la Facultatea de Arhitectură din Varşovia în procesul de renovare a Vilei Mîndîc. Partea poloneză şi-a exprimat dorinţa de a transforma această vilă într-un loc public destinat mai cu seamă tinerilor.

Prezent la întrevedere, viceministrul Culturii Igor Şarov a ţinut să menţioneze importanţa intensificării cooperării bilaterale pe dimensiunea culturală şi preluarea experienţei poloneze în domeniul restaurării complexelor muzeistice şi arhitecturale. De asemenea, a fost remarcată susţinerea Poloniei în procesul de asociere a Republicii Moldova la Uniunea Europeană şi implementarea reformelor necesare în parcursul european al statului nostru, inclusiv pe filiera culturală.

În cadrul întrevederii părţile au discutat şi subiecte privind posibilitatea de a organiza schimburi de cadre şi practici în domeniul patrimoniului, muzeologiei şi învăţămîntului artistic.

Complexul arhitectural “Vila cu parc Mîndîc” a aparţinut familiei de nobili polonezi Ohanowicz. Conacul a fost proiectat cu elemente specifice arhitecturii tradiţionale poloneze şi avea un parc asemănător grădinilor clasice din Roma. În perioada sovietică, dar şi mai tîrziu, complexul a fost transformat la noile necesităţi, fără a se ţine cont de faptul că acesta este un monument de istorie şi arhitectură peisagistică.

Sursa: moldpres.md

Cuvinte cheie:

reconstrucţie , parc , turism , localitati

Comentarii

 (0)
 
*
Cel puţin 3 caractere, doar litere latine

*
Cod Antispam:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Localitățile Republicii Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
1893
Populația:
1380 locuitori

Porumbrei este un sat şi comună din raionul Cimişlia. Din componenţa comunei fac parte localităţile Porumbrei și Sagaidacul Nou. Localitatea se află la distanța de 28 km de orașul Cimișlia și la 50 km de Chișinău. La recensămîntul din anul 2004, populaţia satului constituia 1380 de oameni. Satul Porumbrei a fost menționat documentar în anul 1893.

Biblioteca
Biblioteca electronică a site-ului www. moldovenii.md conţine cărţi, documente, materiale audio şi video, privind istoria și cultura.