Go to section: Holidays and customs
05 january 2023, 09:30 Holidays and customs views 39621
05 january 2023, 09:30 Holidays and customs views 39621

1 Mai - Ziua Internationala a Solidarității oamenilor muncii


Foto: moldovenii.md

Ziua de 1 Mai comemorează lupta istorică a muncitorilor din întreaga lume, și este recunoscută în majoritatea țărilor. Statele Unite ale Americii și Canada sînt excepții. Aceasta, în ciuda faptului că această zi își are originea în anii 1880 în Statele Unite ale Americii și este legată de lupta pentru ziua de muncă de 8 ore. 1 Mai este sărbătorit în amintirea mişcărilor de protest ale muncitorilor, care au izbucnit în anul 1886, la Chicago. Sute de mii de americani au ieşit în stradă, pentru a cere în cadrul unor manifestaţii violente, dreptul la ziua de muncă de 8 ore, fără reducerea salariului.

La un an de la eveniment, Congresul Internaționalei a II-a de la Paris a decis ca, în fiecare an, pe 1 Mai, să se desfăşoare parade, în amintirea grevei muncitorilor americani. În perioada sovietică, în toate oraşele din republicile unionale oamenii ieşeau la parade solemne, cu pancarte, flori, baloane şi steguleţe pentru a-i slăvi pe oamenii muncii.

1 mai a devenit, în aproape toată lumea, Ziua Internațională a Muncii. În majoritatea țărilor vest europene, ziua de 1 mai este zi liberă.

În RSSM Ziua Muncii se obişnuia a fi sărbătorită prin defilări, scandări şi organizarea diferitor manifestaţii. Cu timpul însă, acest caracter s-a pierdut, rămînînd doar bucuria oamenilor de a petrece o zi liberă.

În R. Moldova, sărbătoarea de 1 Mai este considerată o tradiţie din perioada sovietică şi a pierdut din conotaţia politică, iar oamenii profită de o zi liberă. 1 Mai al ultimilor ani este marcat prin petreceri în aer liber, evadări la munte sau la mare. Ziua muncii este sărbătorită cu familia şi prietenii, ieşirile la iarbă verde devenind deja o tradiţie.

Keywords:

sarbatoare , munca , Moldova

Comments

 (0)
 
*
3 characters or more, Latin letters only

*
Anti-SPAM code:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Settlements of Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
1495
Populația:
2734 mii locuitori

Cinişeuţi este un sat şi comună din raionul Rezina. Amplasat pe malul pîrîului Saharna, satul Cinişeuţi este situat la o distanță de 13 km de oraşul Rezina şi la 105 km de Chișinău. Conform datelor recensămîntului din anul 2004, populaţia satului constituie 2734 de oameni. Satul Cinişeuţi este cel mai mare ca număr al populaţiei din raionul Rezina. Prima menţiune documentară a satului Cinişeuţi datează din 5 februarie 1495.

Library
Electronic library of www.moldovenii.md contains books, documents, audio and video materials about the Moldavian history, culture and civilization from the ancient time to nowadays.