Go to section: Cinema
30 december 2016, 12:40 Cinema views 8743
Destinul satului moldovenesc a fost prezentat la Berlin (Video)
30 december 2016, 12:40 Cinema views 8743

Destinul satului moldovenesc a fost prezentat la Berlin (Video)

Un documentar semnat de tînărul regizor Victor Galușca, intitulat „Cine iubeşte şi lasă", dar și o colecție de fotografii realizate în perioada anilor 1955–1970 în cîteva localităţi din Republica Moldova au fost prezentate la Berlin, în cadrul evenimentului artistic „... is not over until the Shutters' Release", care a avut loc la 28 decembrie 2016, ora 18.30 în localul „Panda Theater", Kulturbrauerei, Knaackstr.

Tînărul regizor Victor Galușca, împreună cu expertul în jurnalism și profesorul de fotografie generală Nicolae Pojoga, sînt membri fondatori ai Asociaţiei Obştești pentru Arhive şi Documente Fotografice (ADOF). Asociaţia deţine o colecţie de negative fotografice alb/negru, formatul 6×6 cm, în număr de peste 3.000 de bucăţi. Cele mai multe dintre ele au fost făcute în anii 1955–1970 în cîteva localităţi (Roşietici, Rogojeni, Cenuşa, Ţîra) din cursul de mijloc al rîului Răut, raioanele Floreşti şi Şoldăneşti ale fostului judeţ Soroca. Autorul fotografiilor este Zaharia Cuşnir (1912 – 1993), locuitor al satului Roşietici, fotograf amator, fost profesor de clase primare cu studii la liceul pedagogic din Iaşi, apoi funcţionar şi lucrător de rînd în colhozul din localitate.

Nicolae Pojoga împreună cu Victor lucrează în prezent la reabilitarea negativelor în vederea unei expoziții publice la Chișinău. Pentru a sublinia dramatismul destinului satului moldovenesc, Victor a realizat un documentar în localitatea de baștină a fotografului Zaharia Cușnir. Documentarul a fost proiectat recent la cinematograful Odeon în cadrul Festivalului Internațional de Teatru și Film „ClassFest".

Colecţia de negative, fiind la ora descoperirii într-o stare avansată de degradare fizică, conţine scene din viaţa de toate zilele (portrete, grupuri, nunţi, funeralii) precum şi mărturii rare pentru documentarea fotografică a timpului respectiv (aspecte generale ale localităţilor, munca în gospodăria colectivă, repere arhitecturale şi etnografice).

Reamintim, că mai multe informații despre Istoria cinematografiei moldoveneştiSpeciile şi genurile cinematografieiFilmul televizatCineaştii moldoveniPersonalităţi ale cinematografiei puteţi găsi la compartimentul Cultura al proiectului moldovenii.md

Source: diez.md

Keywords:

film , Germania , Cinematografie , sat

Comments

 (0)
 
*
3 characters or more, Latin letters only

*
Anti-SPAM code:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Settlements of Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
1923
Populația:
78 locuitori

Slobodca este un sat din cadrul comunei Ruseni, raionul Edineţ. Satul este situat la 7 km de orașul Edineț și la 213 km de Chișinău. Conform datelor recensămîntului din anul 2004, populaţia satului constituia 78 de oameni. Satul Slobodca a fost înființat în anul 1923.

Library
Electronic library of www.moldovenii.md contains books, documents, audio and video materials about the Moldavian history, culture and civilization from the ancient time to nowadays.