Go to section: Cinema
07 september 2015, 10:48 Cinema views 9856
La prima proiecție realizată la cinematograful „Patria” a fost prezentat filmul „Revizorul”
07 september 2015, 10:48 Cinema views 9856

La prima proiecție realizată la cinematograful „Patria” a fost prezentat filmul „Revizorul”

- Clădirea în care se află acum cinematograful «Patria» a fost construită aproximativ în anul 1890 la comanda Adunării Nobililor, povestește profesorul de matematică, istoricul și etnograful Aurel Marinciuc. În ea aveau loc nu doar ședințe, ci și concerte, aici au vorbit Esenin, Maiakovski, a evoluat Rahmaninov.

În anul 1921, aici a fost deschis Teatrul Național, care a funcționat pînă în 1935. Întrucît o parte a casei a fost făcută din lemn, a apărut ideea de a o reconstrui. S-a reușit construcția unui zid de cărămidă și a început războiul ...

Eu am fost la prima proiecție de film la cinematograful «Patria», în decembrie 1952. A fost proiectat filmul «Revizorul» după piesa lui Gogol. Pe lîngă zidurile cinematografului erau morminte ale soldaților sovietici uciși în timpul operațiunii Iași-Chișinău. Apoi ele au fost mutate la Memorial. Îmi amintesc că acolo era îngropat căpitanul Kolbițki, căruia poetul Emilian Bucov i-a dedicat o odă...

Cinematograful «Patria», de fapt, era și înainte de război, dar într-o altă locație – pe teritoriul Grădinii Publice „Ștefan cel Mare", unde se află acum bustul lui Pușkin. Bustul însă a fost instalat inițial mai aproape de strada Bănulescu-Bodoni. În 1952 cinematograful de lemn a fost demolat, iar în locul lui a fost construit un havuz și Pușkin a ocupat locul în care se află acum.

Pe teritoriul cafenelei «Guguță» de lîngă «Patria», cîndva se afla un restaurant de vară – o filială a Adunării Nobile. Între el și Aleea Clasicilor mult timp s-a aflat un patinoar. În perioada sovietică, acolo au construit o scenă, unde în prezent, de ziua orașului, uneori se organizează dansuri în stil retro ...

Vizavi de Adunarea Nobilă, peste drum, se afla casa guvernatorului, care a ars în 1941. După război, în acest loc era un teatru de vară, iar apoi o cafenea de vară – „Focușor", pe al cărei loc acum se situează Teatrul de Operă.

În parc, chiar și în timpul aflării lui Pușkin la Chișinău, era un cazinou – o clădire de lemn pe un deal din spatele monumentului domnitorului. În plus, în acea parte a parcului în care acum se sărbătorește Ziua Europei, la intrarea pe Aleea Clasicilor din partea bulevardului Ștefan cel Mare, cîndva se afla monumentul împăratului rus Alexandru al II-lea. În vara anului 1917, un grup de soldați beți dezertați de pe front l-au distrus cu ciocanele.

În anii mei de studenție (1950-1955), între restaurantul de vară și gardul parcului, prin desișul de urzici, mult timp au zăcut fragmente ale acestui monument. Apoi, în acest loc a fost instalat un monument al lui Iosif Stalin.

Source: vedomosti.md

Comments

 (0)
 
*
3 characters or more, Latin letters only

*
Anti-SPAM code:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Settlements of Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
1866
Populația:
30 locuitori

Marian este un sat din cadrul comunei Hîrtop din Unitățile Administrativ-Teritoriale din Stînga Nistrului, Republica Moldova. Localitatea se află la distanța de 18 km de orașul Grigoriopol și la 54 km de Chișinău. Populaţia satului Marian alcătuia 30 de oameni în anul 2008. Satul Marian a fost menționat documentar în anul 1866.

Library
Electronic library of www.moldovenii.md contains books, documents, audio and video materials about the Moldavian history, culture and civilization from the ancient time to nowadays.