Go to section: Culture
19 august 2024, 18:00 Culture views 541
Un cadou «regal» rușilor
19 august 2024, 18:00 Culture views 541

Un cadou «regal» rușilor

În zona istorică a capitalei moldovene va mai apărea un monument. Se preconizează, că la începutul toamnei pe teritoriul adiacent liceului teoretic româno-francez, care poartă numele lui Gheorghe Asachi, și alături de Biserica Sf. Teodora de la Sihla, care aparține mitropoliei Basarabiei, va fi inaugurat un monument ce o va imortaliza pe Maria Alexandra Victoria de Saxa-Coburg, Regina României.

Multor oameni această veste le-a provocat o uimire sinceră și o întrebare: ce a făcut această femeie așa de remarcabil pentru țara noastră, că a meritat un monument de bronz înalt de opt metri, care este mai înalt chiar și ca monumentul domnitorului moldovean Ștefan cel Mare?

Pentru care merite?

Istoria promovării monumentului Reginei Maria a României datează din 2018, când Asociația Monumentum a luat inițiativa de a perpetua memoria acestei personalități puțin cunoscute pentru moldoveni. Aceștia și-au coordonat acțiunile cu reprezentanți ai Casei Regale a României, au primit avizul Consiliului Național al Monumentelor Istorice privind amplasarea sculpturii, au colaborat activ cu Primăria Chișinău, unde au prezentat proiectul și au primit aprobarea Direcției Educație, Tineret și Sport, iar apoi și a Consiliului Municipal Chișinău. Și la începutul lui martie, 2022 a fost adoptată o rezoluție de guvern care permite construirea acestei statui.

Toate cheltuielile pentru organizarea concursului, elaborarea documentației de proiectare, realizarea sculpturii și amenajarea zonei în care va fi instalată au fost suportate de inițiatorul proiectului Associația Monumentum, care a anunțat că toate costurile vor fi acoperite din donații, bani de sponsorizare si alte surse neinterzise de lege. Inițial, se preconiza că întreaga lucrare va costa aproximativ 60 de mii de euro.

În februarie, 2024 proiectul unei hotărâri de guvern prezentat de actualul ministru al Culturii Sergiu Prodan la o ședință a Cabinetului de Miniștri, elaborat de Ministerul Culturii în baza deciziei CMC, dar și a art. 7 alin.1 din Legea nr.192 din 30 septembrie 2011 „Cu privire la monumentele publice”, la solicitarea asociației Monumentum din 26 noiembrie 2021.

Un număr considerabil de oameni, care au aflat despre această știre, și-au pus o întrebare logică: pentru ce merite se va ridica în centrul Chișinăului un monument al reginei române? Din nota explicativă la proiectul de hotărâre aflăm explicația Ministerului Culturii și, prin urmare, a guvernului care a aprobat acest document.

«Monumentul se propune a fi ridicat pentru perpetuarea memoriei Reginei Maria Alexandra Victoria de Saxa-Coburg-Gotha a României - o figură de excepție în istoria națională. Regina Maria, inteligentă și plină de vitalitate, de origine engleză, avea o înțelegere profundă a poporului român, a culturii, a obiceiurilor și, mai ales, a aspirațiilor românești care i-au devenit proprii. A fost o luptătoare neînfricată, fondatoarea Comitetului de Ambulanță ”Regina Maria” în Franța, organizatoare a numeroase spitale de campanie în timpul Primului Război Mondial, apărătoare a intereselor românești la Conferința de Pace de la Paris și membră- corespondentă a Academiei Franceze de Arte Fine. În a. 1914, odată cu încoronarea Prințului Ferdinand ca Rege al României, Prințesa Maria a devenit regină. În noua sa funcție, s-a implicat activ în viața politică și culturală a României, inițiind și coordonând proiecte sociale de mare importanță națională. După Marea Unire a Principatelor Române, la 15 octombrie 1922, în Catedrala din Alba Iulia, împreună cu soțul său Ferdinand I, a fost încoronată Regina tuturor românilor, semnificând unirea tuturor teritoriilor românești sub o singură coroană. De-a lungul vieții, Regina Maria s-a bucurat de dragostea și recunoștința locuitorilor din toate provinciile istorice românești, inclusiv din Basarabia. În ținutul dintre Prut și Nistru, numele Reginei Maria este asociat cu integrarea națională și reforma agrară. În perioada interbelică, una dintre cele mai vechi instituții din Basarabia a fost Gimnaziul de zemstvă Nr. 1 pentru fete, acum Liceul Teoretic care poartă numele lui G. Asachi din Chișinău, a purtat numele „Regina Maria”. Din acest motiv, se propune amplasarea monumentului pe teritoriul adiacent acestei instituții publice, pe strada București, 64”, se arată în nota explicativă.

Continuarea articolului citiți pe noi.md.

Keywords:

Regina , monument

Comments

 (0)
 
*
3 characters or more, Latin letters only

*
Anti-SPAM code:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Settlements of Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
1900
Populația:
231 locuitori

Beleuți este un sat din cadrul comunei Natalievca, raionul Făleşti. Localitatea se află la distanța de 40 km de orașul Fălești și la 131 km de Chișinău. Conform datelor recensămîntului din anul 2004, populaţia satului constituia 231 de locuitori. Satul Beleuți a fost menționat documentar în anul 1900.

Library
Electronic library of www.moldovenii.md contains books, documents, audio and video materials about the Moldavian history, culture and civilization from the ancient time to nowadays.