|
Expoziția ”Arta scrisului de mînă”, vernisată la Biblioteca Națională
Biblioteca Națională a Republicii Moldova, în parteneriat cu Agenția Națională a Arhivelor, marchează Ziua Internațională a Scrisului de Mînă, desfășurată anual la 23 ianuarie, printr-o expoziție comună „Arta scrisului de mînă”, care a fost vernisată astăzi în spațiul „Muzeul Cărții”, informează moldpres.md.
Solicitat de agenție, directorul instituției, Elena Pintilei, a menționat că expoziția „Arta scrisului de mînă” reunește adevărate opere de artă realizate de caligrafii medievali în diferite scriptorii, ce se păstrează în colecțiile de patrimoniu ale Bibliotecii Naționale și Agenției Naționale a Arhivelor, alături de cele mai apreciate lucrări caligrafice ale lui Valeriu Herța, grafician & designer și lucrări realizate de studenții facultății Design și Poligrafie din cadrul Universității Tehnice a Moldovei, care vin să confirme și să justifice importanța caligrafiei în epoca contemporană.
La rîndul său, șefa secției Carte veche și rară, Veronica Cosovan, a afirmat că Biblioteca Națională a selectat din colecțiile sale manuscrisele originale și facsimile din perioada secolelor XVI-XX. ”Din colecțiile Agenției Naționale a Arhivelor sînt expuse documente scrise pe pergament din epoca lui Ștefan Cel Mare. În cadrul acestei expoziții vizitatorii vor avea ocazia să admire și instrumentele de scris, folosite odinioară pentru caligrafie”, a precizat Veronica Cosovan.
Ziua Internațională a Scrisului de mînă sau Ziua semnăturii, a fost instituită în 1977, la inițiativa Asociației producătorilor de instrumente de scris (Writing Instrument Manufacturers Association, WIMA), motivul inițial fiind promovarea consumului de pixuri, creioane și hîrtie de scris. Astăzi, această remarcabilă zi este celebrată cu scopul de a ne aminti de frumusețea și necesitatea scrisului de mînă, deja o raritate în epoca tehnologiilor informaționale, cînd mulți din noi, aproape că n-am mai avea nevoie de creion și foaie de hîrtie.
Ziua Internațională a Scrisului de Mînă precedă o altă importantă dată - Ziua Internațională a Educației, marcată din 2018 la 24 ianuarie, la inițiativa UNESCO, pentru a celebra rolul educației pentru pace și dezvoltare.
Exponatele vor face parte din circuitul de vizitare al Bibliotecii pînă în luna iunie 2021, în mod gratuit.
Source:
- Еще несколько молдаван вернулись домой из Ливана
- В Кишиневе состоится грандиозный концерт Константина Московича, Тамары Гвердцители и группы ABBORN ©
- Правительство усиливает специальную защиту детей от вывоза за границу и незаконного удержания
- В Румынии идет снег: в некоторых местах толщина снежного покрова достигла 20 см
- Объявлено предупреждение о поездках в Болгарию
- В столице прошла сессия в рамках проекта YMCA Digital Media Hub Chisinau ©
- Как производство крем-меда спасло глухую деревню (+Фото)
- Разлом Сан-Андреас (Видео)
- Правда о тебе
- Все говорят, что перекись полезна, но вот чего они не говорят
- Малахитовая шкатулка, или история самоцвета Хозяйки Медной горы (+Фото)
- Выпейте эту смесь перед сном, и Вы удалите из организма все, что съели в течение дня!
În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?
- Statut:
- Sat
- Prima atestare:
- 1611
- Populația:
- 1202 locuitori
Ciorna este un sat din cadrul oraşului Rezina, raionul Rezina. Satul Ciorna este situat pe malul drept al rîului Nistru, la gura afluentului Ciorna, la o distanță de 3 km de orașul Rezina și la 104 km de Chișinău. Conform datelor recensămîntului din anul 2004, populaţia satului constituie 1202 locuitori. Prima atestare documentară a satului Ciorna din ținutul Soroca datează din anul 1611.
Comments
(0)