|
Artistul plastic Valeria Barbas, a vernisat o expoziție personală dedicată Filarmonicii Naționale
Artistul multimedia Valeria Barbas, doctor în studiul artelor, a realizat în perioada pandemiei mai multe proiecte, inclusiv o expoziție personală dedicată Filarmonicii Naționale ”Serghei Lunchevici” cu genericul ”Feel Filarmony”, care a fost vernisată la Muzeul Național de Istorie a Moldovei, informează moldpres.md.
Solicitată de agenție, Valeria Barbas a menționat că ”Feel Harmony” este o expoziție-concept la care a lucrat în ultimele luni (din octombrie) de la o documentare – la o conceptualizare audio-vizuală a incendiului Filarmonicii Naționale „S. Lunchevici”.
”Este un proiect dezvoltat independent. La expoziție au fost prezentate 20 de fotografii, pictură, art-obiecte, instalații și film documentar. Este complicat în Moldova și fără pandemie să fii freelancer și să trăiești din artă. Un colac de salvare, mai ales acum, pentru mine l-au constituit joburile mele. Mi-am continuat activitatea la distanță în cadrul Institutului Patrimoniului Cultural – am elaborat trei articole pentru revista științifică ”Arta” și am participat la șapte conferințe științifice, în care am prezentat cercetări în domeniul audio-vizual contemporan, tratînd problematica de patrimoniu nou, identitate, postmodernitate și postpandemie. În plus, am continuat să realizez emisiunea ”Zona Ars” la Moldova 1, dialogînd cu artiștii autohtoni despre impactul pandemiei asupra creației lor. În pofida restricțiilor, a lipsei spațiilor de expunere, a interacțiunii, a impedimentelor de ordin financiar, am încercat să mă adaptez, și totodată, am simțit că acest an a scos la iveală mai multe lacune, punînd sub întrebare problematica de existență a artistului/artei contemporane în spațiul moldovenesc”, a mai spus cunoscutul artist multimedia.
Valeria Barbas s-a născut în 1984 la Chișinău. Este doctor în studiul artelor și culturologie, compozitor și artist multimedia. Membră a Uniunii Compozitorilor și Muzicologilor și a Uniunii Artiștilor Plastici din R. Moldova, participantă la Festivalul Internațional ”Zilele Muzicii Noi”. Înregistrări ale creațiilor sale muzicale sînt incluse în Fondul de Aur al IPNA Compania „Teleradio-Moldova”. Are expoziții personale în țară și peste hotare, deține numeroase premii în domeniul artei și cercetării. Este cercetător științific la Institutul Patrimoniului Cultural, Ministerul Educației, Culturii și Cercetării al Republicii Moldova. Autor a circa 30 de publicații științifice.
Source:
- Голосование диаспоры: запретить или отрегулировать?
- Еще несколько молдаван вернулись домой из Ливана
- В Кишиневе состоится грандиозный концерт Константина Московича, Тамары Гвердцители и группы ABBORN ©
- Правительство усиливает специальную защиту детей от вывоза за границу и незаконного удержания
- В Румынии идет снег: в некоторых местах толщина снежного покрова достигла 20 см
- Объявлено предупреждение о поездках в Болгарию
În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?
- Statut:
- Sat
- Prima atestare:
- 1925
- Populația:
- 302 locuitori
Sacarovca este un sat din cadrul comunei Drăgăneşti, raionul Sîngerei. Localitatea se află la 16 km de orașul Sîngerei și la 122 km de Chișinău. Conform datelor recensămîntului din anul 2004, populaţia satului constituia 302 oameni. Satul Sacarovca a fost întemeiat în anul 1925 cu denumirea Secăreni.
Comments
(0)