Go to section: Culture
12 may 2020, 14:30 Culture views 4167
Viața și creația fotografului Nicolae Răileanu, într-o expoziție inedită (Foto, Video)
12 may 2020, 14:30 Culture views 4167

Viața și creația fotografului Nicolae Răileanu, într-o expoziție inedită (Foto, Video)

O expoziție în memoria vestitului fotograf Nicolae Răileanu a fost vernisată la Muzeul Național de Literatură „Mihail Kogălniceanu” în ziua în care maestrul ar fi împlinit 70 de ani.

Toți cei care l-au cunoscut și apreciat au venit să-i aducă un omagiu celui cu care au lucrat cot la cot mai bine de 40 de ani.

Întreaga sa creație, obiecte prețioase din activiatea sa: fotografii-portret, aparate cu care a lucrat, filme, cărți din biblioteca sa a fost fost expuse de colegii artistului în cadrul expoziției intitulate „Nicolae Răileanu, fotograful fără duminici”.

Curatorul expoziției, fotojurnalistul Nicolae Pojoga, a relatat în cadrul evenimentului cine a fost și ce i-a învățat artistul. “El a fost autorul celor mai frumoase lozinci sau îndemnuri pentru artiști, fotografi și tot felul de cercetători. Această lozincă se numește: „fă!” Adică mai puțin să vorbești și mai mult să faci”.

Potrivit organizatorilor, expoziția dedicată lui Nicolae Răileanu este rezultatul muncii unui grup de muzeografi, iar arhiva artistului abia urmează să fie studiată, arhivată și structurată, misiune care i-a fost încredințată fotografului Nicolae Pojoga.

„Nicolae a fost și a rămas pilonul acestei Uniuni a Scriitorilor în domeniul lui, dar și în domeniul uman. El a fost permanent alături de noi, scriitorii, la toate întîlnirile", a declarat scriitorul Vladimir Beșleagă, prezent la evnimentul de lansare a expoziției.

”70 de ani de la naștere și deja doi ani de la trecerea în neființă. A fost aceasă circumstanță aniversară, un bun prilej de aduce în actualitate ce a lăsat drept moștenire Nicolae Răileanu acestei instituții, singura în care a activat de-a lungul vieții. Era un om dinstins, cu o o personalitate deosebită, care avea o viziune clară. Valorificarea arhivei sale e la început de cale. Este o comoară incontestabilă a patrimoniului nostru cultural”, a spus publicistul Vasile Malanețchi.

Nicolae Răileanu și-a dedicat viața artei fotografice și documentării vieții Uniunii Scriitorilor din Moldova. Maestrul a lăsat în urma sa o arhivă fotografică inestimabilă. El s-a născut pe 3 decembrie 1950 în satul Cobusca Veche, raionul Anenii Noi. A urmat Școala medie internat nr. 1 din orașul Chișinău. A activat în calitate de fotograf la Ministerul Afacerilor Interne din RSSM. În anul 2000, Nicolae Răileanu a fost decorat cu Medalia „Mihai Eminescu”, iar în 2015 i s-a conferit titlul onorific „Maestru în Artă”.

Source: noi.md

Keywords:

cultura , expoziție

Comments

 (0)
 
*
3 characters or more, Latin letters only

*
Anti-SPAM code:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Settlements of Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
1910
Populația:
91 locuitori

Coroliovca este un sat din cadrul comunei Sărata-Galbenă, raionul Hînceşti. Localitatea se află la distanța de 25 km de orașul Hîncești și la 61 km de Chișinău. Conform datelor recensămîntului din anul 2004, populaţia satului constituia 91 de oameni. Satul Coroliovca a fost întemeiat în anul 1910.

Library
Electronic library of www.moldovenii.md contains books, documents, audio and video materials about the Moldavian history, culture and civilization from the ancient time to nowadays.