Go to section: Culture
21 february 2018, 14:38 Culture views 14476
Parlamentul va organiza un atelier de confecționare a mărțișoarelor
21 february 2018, 14:38 Culture views 14476

Parlamentul va organiza un atelier de confecționare a mărțișoarelor

Deputații, însoțiți de copii și nepoți, alături de copiii din raioane vor participa miercuri, 21 februarie, la atelierul de creație pentru confecționarea mărțișoarelor cu genericul "Mărțișoare pentru fiecare", informează MOLDPRES cu referire la Direcția comunicare și relații publice a Parlamentului.

Evenimentul va fi susținut de meșterul popular Natalia Cangea, sub îndrumarea specialiștilor Muzeului de Etnografie și Istorie Naturală a Moldovei. Organizarea atelierului se înscrie în decizia de a declara Mărțișorul ca parte a patrimoniului cultural imaterial al umanității de către UNESCO.

La atelier vor participa Președintele Parlamentului Andrian Candu, Ambasadorul României în țara noastră, Daniel Ioniță, Ambasadorul Bulgariei în Republica Moldova, Petar Valov, reprezentanți ai Muzeului Național al Satului "Dimitrie Gusti" din București și copii de la centre de creație din diferite raioane ale țării.

În aceeași zi, Parlamentul va găzdui și expoziția de mărțișoare tradiționale din România, Bulgaria, din colecția Muzeului de Etnografie și Istorie Naturală a Moldovei, precum și lucrări confecționate în diferite zone ale țării. Acestea vor fi expuse și vor putea fi admirate până la 5 martie curent în sediul Parlamentului Republicii Moldova.

Mărțișoarele confecționate în cadrul atelierului vor fi dăruite, la 1 martie, în cadrul unei acțiuni caritabile.

Evenimentul este organizat de Parlamentul Republicii Moldova în parteneriat cu Muzeul de Etnografie și Istorie Naturală a Moldovei și Centrul de meșteșug artistic "Casa Cangea". Acesta va avea loc în holul et. 2 al Legislativului, cu începe de la ora 13.00.

În decembrie 2017, Comitetul Interguvernamental UNESCO pentru Salvgardarea Patrimoniului Cultural Imaterial a decis înscrierea pe Lista Reprezentativă a Patrimoniului Cultural Imaterial al Umanității a dosarului multinațional „Practicile culturale asociate zilei de 1 Martie" – dosar comun al Republicii Moldova, României, Bulgariei și Macedoniei.

Keywords:

parlament , Martisor , atelier

Comments

 (0)
 
*
3 characters or more, Latin letters only

*
Anti-SPAM code:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Settlements of Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
1910
Populația:
99 locuitori

Valea Satului este un sat din cadrul comunei Dolinnoe, raionul Criuleni. Localitatea se află la distanța de 39 km de orașul Criuleni și la 9 km de Chișinău. Conform datelor recensămîntului din anul 2004, populaţia satului constituia 99 de oameni. Satul Valea Satului a fost înființat în anul 1910.

Library
Electronic library of www.moldovenii.md contains books, documents, audio and video materials about the Moldavian history, culture and civilization from the ancient time to nowadays.