Candu Andrian

Andrian Candu – politician și om de afaceri din Republica Moldova, licențiat în drept, are master în drept fiscal și internațional, din 23 ianuarie 2015 pînă 8 iunie 2019 a ocupat funcția de președinte al Parlamentului Republicii Moldova.

S-a născut la 27 noiembrie 1975, la Chişinău. A absolvit Liceul de Informatică "T. Popoviciu" din Cluj-Napoca (România), după care a urmat Facultatea de Drept a Universității "Babeș-Bolyai" din Cluj-Napoca (România). Studiile postuniversitare și le-a făcut la Institutul de Drept Fiscal Internaţional şi Austriac la Universitatea de Economie şi Administrare a Afacerilor din Viena (Austria). A participa la cursurile de specialitate de la Institutul European de Drept din oraşul Birmingham (Regatul Unit al Marii Britanii și Irlandei de Nord) şi de la Academia Internaţională a Drepturilor Omului, Universitatea "Western Cape", oraşul Cape-Town (Republica Sud Africană).

Își începe experienţa profesională în anul 1995 în calitate de jurist la Compania Privată "ARIC" SRL din Cluj, iar în anul 1998, după absolvirea Facultăţii de Drept şi revenirea din România este angajat în calitate de consultant principal în cadrul Comisiei pentru politică externă a Parlamentului Republicii Moldova (1998-2002). După reîntoarcerea în țară are o activitate prodigioasă, activînd concomitent în mai multe posturi de muncă la diverse instituții.

Începînd cu anul 2000 și pînă în 2004 este paralel și lector la Academia de Administrare Publică de pe lîngă președintele Republicii Moldova, predă "Dreptul Internațional".

În perioada 2001-2002 activează și în calitate jurist al Companiei Moldo-engleze cu Capital Străin "Compudava" SRL. Între 2002- 2003 este director executiv al Întreprinderii Mixte Moldo-italiene "Isimbardi International" SRL.

La Compania Pricewater house Coopers Moldova lucrează în perioada anilor 2002-2010, avansînd pînă la postul de manager senior, fiind responsabil de gestionarea proiectelor în domeniile impozitării persoanelor fizice şi juridice, oferind consultanţă referitor la impozitarea expatriaţilor, dar și juridică etc.

În lunile septembrie-decembrie 2010 a deţinut funcţia de director general al Companiei Prime Management SRL, fiind șef de echipă, responsabil de gestionarea diferitor companii din mai multe domenii, printre care: financiar-bancar, imobiliar, media, hotelier şi alte servicii.

Din luna decembrie 2010 pînă în iulie 2014 a fost ales deputat în Parlamentul Republicii Moldova și membru al Сomisiei juridice, numiri și imunități. El este autorul mai multor legi și amendamente la legile din domeniul politicii fiscale, sociale, juridice și economice.

Începînd cu luna mai 2013 pînă în iulie 2014 Andrian Candu a fost ales vicepreședinte al Parlamentului. Deținînd acest post a participat în mod activ la lucrările Parlamentului, asigurând astfel funcționarea eficientă a acestei importante structuri de stat.

Din 2 iulie 2014 pînă în ianuarie 2015 a fost numit prin decret prezidențial în funcția de viceprim-ministru și ministru al Economiei RM, gestionînd domeniul securității energetice și problema prejudiciilor provocate de embargoul impus produselor alimentare moldovenești de către Federația Rusă.

Andrian Candu vorbește fluent limbile engleză și rusă.

În aprilie 2015 a fost decorat cu "Ordinul de Onoare" în semn de înaltă apreciere a contribuției sale la promovarea reformelor bazate pe valorile și standardele europene, pentru merite deosebite în asigurarea negocierii, semnării şi ratificării Acordului de Asociere Republica Moldova – Uniunea Europeană, aportul la liberalizarea regimului de vize cu statele membre ale UE și ale spațiului Schengen.

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Localitățile Republicii Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
1577
Populația:
1359 locuitori

Zahoreni este un sat şi comună din raionul Orhei. Zahoreni este unicul sat din comuna cu acelaşi nume. Localitatea se află la distanța de 30 km de orașul Orhei și la 65 km de Chișinău. Conform datelor recensămîntului din anul 2004, populaţia satului constituia 1359 de oameni. Satul Zahoreni a fost menționat documentar în anul 1577.

Biblioteca
Biblioteca electronică a site-ului www. moldovenii.md conţine cărţi, documente, materiale audio şi video, privind istoria și cultura.