27 ianuarie 2011, 15:12 views 129480
Materiale din compartiment: Galeria foto | Galeria video |

Istoria antică a spaţiului carpato-nistreano-pontic

Monumente paleolitice şi mezolitice în RM

Urme ale primilor hominizi au fost descoperite în Africa de Est şi de Sud. Arealul populat de aceste fiinţe s-a extins ulterior, cuprinzînd regiuni din Asia şi Europa. Această realizare aparţine lui Homo erectus (omul vertical) atestat cu aproape 2 milioane de ani în urmă. El confecţiona unelte mai performante decît predecesorii săi şi, aproximativ cu 450 mii de ani în urmă, s-a învăţat să folosească focul.

Homo erectus a evoluat în Homo sapiens. În această categorie se înscrie Omul de Neanderthal – fiinţă apropiată de omul contemporan. El locuia în peşteri, confecţiona unelte variate, utiliza un anumit limbaj, îşi înhuma decedaţii. Acest tip de fiinţe a dispărut 35 mii de ani în urmă.

În spaţiul carpato-dunăreano-pontic cele mai vechi vestigii ale hominizilor datează cu aproximativ un milion de ani în urmă (Ciuperceni - Turnu Măgurele, România). Teritoriul ţării noastre, Republica Moldova, a fost populat de hominizi cu 200 mii de ani în urmă.

Cu 50 mii de ani în urmă apare specia omului de tip contemporan - Homo sapiens sapiens. Acesta pătrunde în Europa în jurul anului 40.000 î.Hr. Este necesar de menționat că teritoriul Moldovei și regiunile din vecinătate se înscriu în arealul timpuriu în care se manifestă Homo sapiens sapiens pe continentul european. Această afirmație este confirmată nu numai de sursele arheologice, dar și de cele ce țin de genetica umană. Argumentele existente demonstrează continuitatea populației din regiune din cele mai vechi timpuri pînă în prezent, în special pe linie patrilineară.

 

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Localitățile Republicii Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
1660
Populația:
2860 locuitori

Negureni este un sat şi comună din raionul Teleneşti. Din componenţa comunei fac parte localităţile Dobruşa, Negureni și Chersac. Localitatea se află la distanța de 28 km de oraşul Teleneşti şi la 83 km de Chișinău. La recensămîntul din anul 2004, populaţia satului constituia 2860 de oameni. Satul Negureni a fost menționat documentar în anul 1660.

Biblioteca
Biblioteca electronică a site-ului www. moldovenii.md conţine cărţi, documente, materiale audio şi video, privind istoria și cultura.