|
Moldova a participat la Expoziția Internațională „Drumul Mătăsii” (Foto)
În perioada 20-21 septembrie 2016, Republica Moldova a participat la Expoziția Internațională Culturală „Drumul Mătăsii" care s-a desfășurat în orașul Dunhuang din Republica Populară Chineză. Țara noastră a fost prezentă la expoziție cu un stand de covoare tradiționale din colecția Ecaterinei Popescu, fondatoarea Complexului de meşteşuguri populare „Artă rustică", și costume naționale din colecția Mariei Cristea, fondatoarea Casei Portului Popular "Casa Cristea", ambele meșterițe fiind prezente la expoziție.
În cadrul evenimentului de deschidere, viceministrul Culturii Gheorghe Postică a participat la Forumul ministerial „Cooperarea în Pace și îmbunătățirea noilor mecanisme de cooperare culturală pentru țările de-a lungul Drumului Mătăsii", care a reunit miniștri și viceminiștri ai Culturii din 25 de țări, precum China, Albania, Belarus, Egipt, Ungaria, Iran, Lituania, Macedonia, Ucraina, Egipt, Pakistan ș.a. Oficialii au discutat despre viziunile și posibilitățile de colaborare culturală dintre diferite state ale lumii din Asia, Europa și Africa, care deși sînt situate la distanțe mari între ele și reprezintă culturi foarte diferite, au în comun istoricul Drum al Mătăsii, exemplu antic care necesită a fi preluat de țările contemporane. În discursul său Gheorghe Postică a menționat că, teritoriul și populația de pe teritoriul actual al Republicii Moldova a fost parte a acestui lung drum care lega Orientul de Occident, proiect care revitalizat, va duce la dezvoltarea relațiilor noastre nu numai culturale, dar și economice, politice, sociale etc.
Expoziția Culturală Internațională „Drumul Mătăsii" din Dunhuang, China, întrunește reprezentanți din 58 de țări și regiuni, 5 organizații internaționale, 19 orașe înfrățite cu orașul Dunhuang, iar Franța este invitatul de onoare al evenimentului. Expoziția are drept scop dezvoltarea schimburilor culturale și cooperarea dintre țările situate de-a lungul Drumului Mătăsii în spiritul „păcii și cooperării, deschiderii și incluziunii, învățarea și beneficiul reciproc". Pe durata desfășurării expoziției sînt organizate mai multe evenimente precum Conferința Summit, Masa rotundă „Patrimoniul Cultural de-a lungul Drumului Mătăsii", 5 sub-forumuri și 5 forumuri speciale (Forumul pentru Dezvoltarea Turismului Cultural, Forumul Drumul Mătăsii Digital, Forumul pentru Cooperare Culturală Financiară ș.a.), Festivalul de Artă Populară, în care principalele teme de discuție sînt legate de cooperarea culturală și interguvernamentală.
Expoziția propriu-zisă cuprinde cca 8000 de articole: antichități, porțelanuri, tablouri, fotografii, publicații, articole de design din peste 60 de țări ale lumii. De asemenea, sînt expuse și lucrări din muzeele naționale și colecții particulare din Franța, Italia, Germania, Grecia, Mexic, Iran, Kîrghîzstan, Uzbekistan și Nepal. Spațiul expozițional cuprinde cca 36 mii m2, grupate în 4 arii expoziționale.
Evenimentul este organizat de către Guvernul provinciei Gansu, Ministerul Culturii al Republicii Populare Chineze, Administrația de Stat pentru Presă, Publicații, Radio, Film și Televiziune, Administrația Națională a Turismului și Consiliul Chinei pentru Promovarea Comerțului Internațional.
Reamintim că informații amănunțite despre Alesul covoarelor; Ţesutul popular decorativ; Broderii; Croşetare; Împletitul din salcie; Împletitul din paie; Împletitul din pănuşi de porumb; Împletitul din papură; Prelucrarea artistică a lemnului; Prelucrarea artistică a pietrei; Ceramica populară; Prelucrarea artistică a pielii şi a blănurilor; Prelucrarea artistică a metalelor pot fi vizualizate la compartimentul «CULTURA» - Мeşteşuguri populare al proiectului moldovenii.md.
Source:
- Еще несколько молдаван вернулись домой из Ливана
- В Кишиневе состоится грандиозный концерт Константина Московича, Тамары Гвердцители и группы ABBORN ©
- Правительство усиливает специальную защиту детей от вывоза за границу и незаконного удержания
- В Румынии идет снег: в некоторых местах толщина снежного покрова достигла 20 см
- Объявлено предупреждение о поездках в Болгарию
- В столице прошла сессия в рамках проекта YMCA Digital Media Hub Chisinau ©
În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?
- Statut:
- Sat
- Prima atestare:
- 1933
- Populația:
- 345 locuitori
Slobozia Nouă este un sat din cadrul comunei Tătărăuca Veche, raionul Soroca. Localitatea se află la distanța de 31 km de orașul Soroca și la 187 km de Chișinău. Conform datelor recensămîntului din anul 2004, populaţia satului constituia 345 de oameni. Satul Slobozia Nouă a fost înființat în anul 1933.
Comments
(0)