Go to section: Culture
15 july 2016, 16:15 Culture views 6191
Expoziţia Mariei Saca-Răcilă a fost vernisată la Chişinău (Foto)
15 july 2016, 16:15 Culture views 6191

Expoziţia Mariei Saca-Răcilă a fost vernisată la Chişinău (Foto)

La Muzeul Naţional de Artă al Moldovei a avut loc astăzi inaugurarea expoziţiei personale de pictură şi tapiserie a artistului plastic Maria Saca-Răcilă, Maestru în Artă, laureată a Premiului Naţional, la 75 de ani de la naştere.

Expoziţia cuprinde 45 de lucrări de pictură şi 8 - de tapiserie, realizate de artistă de-a lungul anilor.

Solicitat de MOLDPRES, directorul Muzeului Naţional de Artă al Moldovei, Tudor Zbîrnea a menţionat că aceasta este o expoziţie remarcabilă.

„Avem bucuria de a ne reîntîlni cu Maria Saca-Răcilă, care, alături de Elena Rotaru şi Silvia Vrînceanu este una dintre cele mai bune tapiseriţe din R. Moldova. E la prima expoziţie personală. În ultimii anii ea s-a consacrat mai mult picturii decît tapiseriei. Este o pictură bine structurată, laborioasă, cu multă armonie şi cu o gamă cromatică foarte bogată", a subliniat Tudor Zbîrnea.

La rîndul său, criticul de artă Constantin Spînu a afirmat că în lucrările sale Maria Saca-Răcilă s-a evidențiat în calitate de colorist de o rară sensibilitate cromatică.

„Materialele plastice utilizate de autoare în diverse genuri ale creației (fie covor, goblen sau pictură) au fost în permanență mijlocul necesar de deschidere spirituală în fața lumii și o scară simbolică a ascensiunii Mariei Saca-Răcilă spre desăvîrșire", a remarcat Constantin Spînu.

Maria Saca-Răcilă s-a născut la 11 februarie 1941 în satul Drăgăneşti, judeţul Bălţi, astăzi raionul Sîngerei. A studiat la Şcoala Republicană de Arte Plastice „I. Repin" (azi – Colegiul de Arte Plastice „Al. Plămădeală") din Chişinău, specialitatea Tapiserie Artistică (1955-1961). A realizat goblenuri pentru Teatrul „V. Alecsandri" din Bălţi: „Vodă", „Romeo şi Julieta", „Masca" ş.a. A pictat pînzele: „Pasărea neagră", „Primăvara", „Clopoţei", „Sărbătoarea cîmpului", „Copilul vieţii", „La arat" etc.

A participat la expoziţii de grup din Bulgaria, Canada, Franţa, Japonia, Polonia, SUA, Suedia, România, Rusia şi din alte ţări. Lucrările sale se regăsesc în colecţiile Muzeului Naţional de Artă al Moldovei, în colecţii particulare din San Francisco (SUA), Toronto (Canada), Moscova ș.a. În 1996 Maria Saca-Răcilă a fost distinsă cu medalia „Meritul Civic" şi în 1998 - cu Premiul Naţional.

Expoziţia va fi deschisă pînă la 11 septembrie.

Source: www.moldpres.md

Keywords:

expoziție , pictor , Chisinau

Comments

 (0)
 
*
3 characters or more, Latin letters only

*
Anti-SPAM code:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Settlements of Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
1924
Populația:
252 locuitori

Spicoasa este un sat din cadrul comunei Burlacu, raionul Cahul. Localitatea se află la distanța de 45 km de orașul Cahul și la 155 km de Chișinău. Conform datelor recensămîntului din anul 2004, populaţia satului constituia 252 de oameni. Satul Spicoasa a fost înființat în anul 1924 cu denumirea Cuciurgoaia.

Library
Electronic library of www.moldovenii.md contains books, documents, audio and video materials about the Moldavian history, culture and civilization from the ancient time to nowadays.