|
Legendarul ansamblu „Joc”, în celebrul film „Nuntă la Malinovka”
Regizorul filmului „Nuntă la Malinovka", Andrei Tutîșkin, este originar din Moldova. El s-a născut la Chișinău în 1910. A jucat multe roluri importante și a regizat numeroase filme de renume, printre care capodopera necontestată a tuturor timpurilor „Nuntă la Malinovka", produsă în 1967.
Pentru a participa la turnarea filmului, regizorul a invitat celebrul ansamblu de dans moldovenesc „Joc". În Rusia și Ucraina erau multe ansambluri de dansatori virtuozi. De ce alegerea a căzut anume pe „Joc"?
În toamna anului 1964, ansamblul a mers într-un turneu la Leningrad (astăzi Sankt Petersburg – n.trad.). Tutîșkin, care de mulți ani visa să creeze un film după opereta „Nuntă la Malinovka", a venit la concertul conaționalilor săi. Dansatorii, "zburînd" pe scenă, au cucerit publicul prin măiestrie artistică și temperament. Astfel, regizorul a luat o decizie: anume acești tineri zîmbitori vor încinge atmosfera în filmul lui! El ar fi putut să implice trupa de balet a Teatrului Mariinski, dar i-a fost frică de academism "steril". Tutîșkin dorea să reflecte caracterul popular, pe care l-a găsit la artiștii din Moldova.
Ansamblul „Joc", ca unitate de creație, activa pe lîngă Filarmonica din Chișinău, condusă de A. Fedko. Acesta a reacționat prompt la ideea regizorului și a detașat pentru filmări întreaga componență a ansamblului – 44 de fete și 38 de băieți, încheind un contract cu studioul de film. Filmările au avut loc în satul Piski, raionul Lubnî, din regiunea Poltava (mai tîrziu, localitatea a fost redenumită în Malinovka). Artiștii din ansamblul „Joc" Nestor Gălușcă și Raisa Cuznețova își amintesc:
„Era luna august, cu arșiță insuportabilă. Pe lîngă asta, mai înfierbîntau și spoturile luminoase. Actorii puteau fi storși de uzi ce erau, iar noi, dansatorii implicați în multe scene de masă, trebuia să mai și dansăm! Am trăit alături de artiști celebri – Lebedev, Nosovoi, Pugovkin. Zoia Fiodorova ne-a învățat să gătim supă și pateuri, iar Mihail Vodeanoi ne amuza la nesfîrșit cu bancuri din Odessa. Acești oameni ne-au tratat ca pe copiii lor, ne ajutau să intrăm în rol ca niște actori. Ei erau foarte simpli, nu-și dădeau aere de vedete."
Ansamblul „Joc", devenit celebru pentru compozițiile sale coregrafice pline de energie, la fel de puternic a "încărcat" filmul „Nuntă la Malinovka" prin temperament și voioșie. Măiestria artiștilor moldoveni continuă să-i încînte pe spectatorii acestei opere de artă incontestabile.
Andrei Tutîșkin a absolvit școala de pe lîngă Teatrul Vahtangov din Moscova și peste 20 de ani a lucrat acolo ca actor și regizor. El a fost director artistic al Teatrului de Comedie Muzicală din Leningrad și al Primului Teatru de Păpuși din Moscova, regizor-șef al Teatrului „Lenkom". El a jucat roluri importante în comediile „Volga-Volga", „Fata cu caracter", „Noaptea de carnaval". În calitate de regizor de film, Tutîșkin a filmat pelicule precum „Spre Marea Neagră", „Cum se nasc toasturile", „Nuntă la Malinovka" și altele. Pentru creația lui, care a îmbogățit fondul de aur al cinematografiei, regizorul nu a obținut nici titluri, nici premii.
Reamintim că informații exhaustive despre Dansul moldovenesc, Istoria dansului, Stilurile dansului moldovenesc, Muzica moldovenească, Compozitori, Interpreţi și Formaţii musicale pot fi vizualizate la compartimentul «Muzica» a proiectului moldovenii.md.
Source:
- Еще несколько молдаван вернулись домой из Ливана
- В Кишиневе состоится грандиозный концерт Константина Московича, Тамары Гвердцители и группы ABBORN ©
- Правительство усиливает специальную защиту детей от вывоза за границу и незаконного удержания
- В Румынии идет снег: в некоторых местах толщина снежного покрова достигла 20 см
- Объявлено предупреждение о поездках в Болгарию
- В столице прошла сессия в рамках проекта YMCA Digital Media Hub Chisinau ©
În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?
- Statut:
- Sat
- Prima atestare:
- 1620
- Populația:
- 1419 locuitori
Bocani este un sat şi comună din raionul Făleşti. Bocani este unicul sat din comuna cu acelaşi nume. Localitatea se află la distanța de 23 km de orașul Fălești și la 105 km de Chișinău. Conform datelor recensământului din anul 2004, populaţia satului constituia 1419 oameni. Satul Bocani a fost menționat documentar în anul 1620.
Comments
(0)