|
Zilele Naţionale „Alexei Mateevici”, inaugurate la Căinari
La baştina preotului-poet Alexei Mateevici, autorul poemului „Limba Noastră", devenit Imnul de Stat al Republicii Moldova, au demarat astăzi, 16 martie, acţiunile încadrate în programul celei de-a XXIV-a ediţii a Zilelor Naţionale „Alexei Mateevici".
Evenimentul este prilejuit de împlinirea a 128 de ani de la naşterea scriitorului moldovean.
Evenimentele culturale au început la Casa-Muzeu „A. Mateevici" din orașul Căinari, raionul Căușeni, locul de naștere al poetului. Potrivit organizatorilor, pe parcurs, în program se vor încadra toate cele 30 de instituții de învățământ din Republica Moldova care poartă numele preotului-poet Alexei Mateevici.
„Anul acesta venim cu mai multe elemente noi. Vineri va avea loc ședința cenaclului literar „Steaua", cu lansări de carte, cu noi piese în colecția de calendare cu personalități din sudul Basarabiei. Va fi organizat un simpozion tradițional, cu redescoperirea sculptorului Ion Guțu, prin revenirea la opera sa, pentru că el repetă într-un fel destinul poetului Mateevici. Totodată, cei care vor vizita în acest an Casa-Muzeu „A. Mateevici" vor descoperi și o salbă cu sfinți, care poartă denumirea „Un șirag de piatră rară", a spus scriitorul Ion Găină, președinte al comitetului organizatoric al Zilelor Naționale „Alexei Mateevici".
Potrivit organizatorilor, acțiunile omagiale se vor încheia pe 30 martie, când creștinii ortodocși de stil vechi prăznuiesc Sărbătoarea Cuviosului Alexei, omul lui Dumnezeu.
Source:
- Еще несколько молдаван вернулись домой из Ливана
- В Кишиневе состоится грандиозный концерт Константина Московича, Тамары Гвердцители и группы ABBORN ©
- Правительство усиливает специальную защиту детей от вывоза за границу и незаконного удержания
- В Румынии идет снег: в некоторых местах толщина снежного покрова достигла 20 см
- Объявлено предупреждение о поездках в Болгарию
- В столице прошла сессия в рамках проекта YMCA Digital Media Hub Chisinau ©
În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?
- Statut:
- Sat
- Prima atestare:
- 1575
- Populația:
- 2486 locuitori
Colicăuţi este un sat şi comună din raionul Briceni. Din componenţa comunei fac parte două localităţi: Colicăuţi şi Trestieni. Suprafaţa totală a localităţilor din cadrul comunei alcătuieşte aproximativ 3.70 kilometri pătraţi. Satul Colicăuţi este situat la o distanţă de 7 km de orașul Briceni. La recensămîntul din anul 2004, populaţia satului constituia 2486 de oameni. Prima atestare documentară a satului Colicăuţi din âinutul Hotin datează din iulie 1575. În vechime satul s-a numit Culiceni.
Comments
(0)