Mergi spre compartimentul: Cultura
16 martie 2016, 15:18 Cultura views 11068
Zilele Naţionale „Alexei Mateevici”, inaugurate la Căinari
16 martie 2016, 15:18 Cultura views 11068

Zilele Naţionale „Alexei Mateevici”, inaugurate la Căinari

La baştina preotului-poet Alexei Mateevici, autorul poemului „Limba Noastră", devenit Imnul de Stat al Republicii Moldova, au demarat astăzi, 16 martie, acţiunile încadrate în programul celei de-a XXIV-a ediţii a Zilelor Naţionale „Alexei Mateevici".

 Evenimentul este prilejuit de împlinirea a 128 de ani de la naşterea scriitorului moldovean.

Evenimentele culturale au început la Casa-Muzeu „A. Mateevici" din orașul Căinari, raionul Căușeni, locul de naștere al poetului. Potrivit organizatorilor, pe parcurs, în program se vor încadra toate cele 30 de instituții de învățământ din Republica Moldova care poartă numele preotului-poet Alexei Mateevici.

„Anul acesta venim cu mai multe elemente noi. Vineri va avea loc ședința cenaclului literar „Steaua", cu lansări de carte, cu noi piese în colecția de calendare cu personalități din sudul Basarabiei. Va fi organizat un simpozion tradițional, cu redescoperirea sculptorului Ion Guțu, prin revenirea la opera sa, pentru că el repetă într-un fel destinul poetului Mateevici. Totodată, cei care vor vizita în acest an Casa-Muzeu „A. Mateevici" vor descoperi și o salbă cu sfinți, care poartă denumirea „Un șirag de piatră rară", a spus scriitorul Ion Găină, președinte al comitetului organizatoric al Zilelor Naționale „Alexei Mateevici".

Potrivit organizatorilor, acțiunile omagiale se vor încheia pe 30 martie, când creștinii ortodocși de stil vechi prăznuiesc Sărbătoarea Cuviosului Alexei, omul lui Dumnezeu.

 

Sursa: trm.md

Cuvinte cheie:

Alexei Mateevici , cultura , scriitor

Comentarii

 (0)
 
*
Cel puţin 3 caractere, doar litere latine

*
Cod Antispam:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Localitățile Republicii Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
1904
Populația:
609 locuitori

Brătuşenii Noi este un sat din cadrul comunei Brătuşeni, raionul Edineţ. Satul Brătuşenii Noi este situat la o distanță de 10 km de staţia de cale ferată Brătuşeni, la 16 km de Edineţ şi la 196 km de Chișinău. Conform datelor recensămîntului din anul 2004, populaţia satului constituie 609 oameni. Localitatea a fost pentru prima dată menționată documentar în anul 1904.

Biblioteca
Biblioteca electronică a site-ului www. moldovenii.md conţine cărţi, documente, materiale audio şi video, privind istoria și cultura.