09 noiembrie 2024, 12:00 Cultura views 1497
În centrul Chișinăului, a apărut o instalație inovativă
09 noiembrie 2024, 12:00 Cultura views 1497

În centrul Chișinăului, a apărut o instalație inovativă

În centrul Chișinăului, a apărut o instalație inovativă, numită „Muzeul de Afară”.

Proiectul include o serie de instalații interactive, inspirate din obiectele vechi expuse în curtea Muzeului Național de Istorie.

Scopul organizatorilor a fost stimularea curiozității copiilor interesați de cultură și istorie. Echipa de creație a fost coordonată de cunoscutul designer Mihai Stamati.

"Sînt trei instalații de joacă inspirate de la vasele sfero-conice din colecția Muzeului Național de Istorie.

Este mai degrabă un spațiu care îndeamnă copiii să interacționeze cu toate simțurile. Unele instalații au chiar și un miros specific de la soluțiile pe care le-am folosit la amprentare, avem frunze, avem scoici, pești", a menționat Mihai Stamati, designer industrial, notează Noi.md cu referire la jurnaltv.

"Sînt niște obiecte mici din muzeu, pe care lumea nu prea le cunoaște și ele au fost scoase aici la lumină. Procesul a fost anevoios, am făcut multe încercări de la zero", a spus Alexandru Bulmaga, artist.

"Trebuie să ne mișcăm repede, pentru că în ziua de astăzi, în toată lumea muzeele deja atrag tehnologiile. Noi avem un patrimoniu deosebit, nu e nici mai bun, nici mai rău decît în alte țări, dar este unic și noi trebuie să găsim forma de a valorifica patrimoniu", a punctat Sergiu Prodan, ministrul Culturii.

Sursa: noi.md

Cuvinte cheie:

Chisinau , instalație

Comentarii

 (0)
 
*
Cel puţin 3 caractere, doar litere latine

*
Cod Antispam:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Localitățile Republicii Moldova
Statut:
Oraș
Prima atestare:
1620
Populația:
12858 mii locuitori

Cimişlia este un oraş din Republica Moldova, centrul administrativ al raionului Cimişlia. Amplasat pe malurile rului Cogîlnic, oraşul Cimişlia este situat la o distanţă de 68 km de Chișinău. Conform datelor recensămîntului din anul 2004, populaţia oraşului constituie 12858 de locuitori. Prima atestare documentară a localităţii Cimişlia datează din 1620. Datorită conlocuirii cu tătarii, denumirea localităţii a luat forma “Cimişlia” – denumirea tribului tătăresc ciumecili, care avea ca semn distinctiv o figură în formă de căuş. În timp, ciumecicili s-a transformat în Cimişlia.

Biblioteca
Biblioteca electronică a site-ului www. moldovenii.md conţine cărţi, documente, materiale audio şi video, privind istoria și cultura.