Go to section: Culture
18 august 2014, 16:11 Culture views 14634
Casa-muzeu „Alexandru Donici”va fi renovată
18 august 2014, 16:11 Culture views 14634

Casa-muzeu „Alexandru Donici”va fi renovată

Conacul, în care s-a născut şi a locuit marele fabulist Alexandru Donici, va fi mai atractiv pentru turişti. Se renovează acoperişul de şindrilă, se amenajează pavajul în jurul casei-muzeu, deja a fost schimbat gardul de nuiele. Acestea şi alte lucrări au devenit posibile datorită aplicării de către primărie la proiectul „Sporirea atractivităţii turistice a zonei Centru prin consolidarea patrimoniului existent".

Deschisă acum 38 de ani, Casa-muzeu „Alexandru Donici" abia acum este renovată pentru prima dată.

„Am putut obţine un proiect de mare importanţă pentru localitate şi ne-am luat ca bază renovarea Casei-muzeu care era foarte deteriorată. E o bogăţie pentru localitate, păcat să nu păstrăm lucrurile făcute cu secole în urmă", spune primarul comunei Donici, Vera Căruntu.

În jurul conacului a fost refăcut deja gardul de nuiele, va fi curăţat lacul şi schimbat pavajul din jurul casei. Proiectul prevede construcţia unui centru cultural, amenajarea unui parc în spaţiul dintre Casa-muzeu şi biserică din preajmă. Bijuteria arhitecturală a fost construită de familia Donici. Toate lucrările se execută potrivit rigorilor de restaurare, stabilite de specialiştii de la Ministerul Culturii.

Renovarea Casei-muzeu „Alexandru Donici" urmează să încheie pînă pe 15 septembrie. Promotorii proiectului se gîndesc deja la alte idei, menite să schimbe în bine imaginea localităţii: restabilirea unor vechi case ţărăneşti şi inaugurarea unor pensiuni pentru turişti, organizarea unui festival al fabulei la Donici acasă.

Source: trm.md

Keywords:

scriitor , literatura , muzeu , cultura

Comments

 (0)
 
*
3 characters or more, Latin letters only

*
Anti-SPAM code:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Settlements of Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
1912
Populația:
1372 locuitori

Stoianovca este un sat şi comună din raionul Cantemir. Stoianovca este unicul sat din comuna cu acelaşi nume. Localitatea se află la distanța de 5 km de orașul Cantemir și la 124 km de Chișinău. Conform datelor recensămîntului din anul 2004, populaţia satului constituia 1372 de oameni. Satul Stoianovca a fost înființat în anul 1912.

Library
Electronic library of www.moldovenii.md contains books, documents, audio and video materials about the Moldavian history, culture and civilization from the ancient time to nowadays.