Go to section: Culture
18 august 2014, 16:11 Culture views 14485
Casa-muzeu „Alexandru Donici”va fi renovată
18 august 2014, 16:11 Culture views 14485

Casa-muzeu „Alexandru Donici”va fi renovată

Conacul, în care s-a născut şi a locuit marele fabulist Alexandru Donici, va fi mai atractiv pentru turişti. Se renovează acoperişul de şindrilă, se amenajează pavajul în jurul casei-muzeu, deja a fost schimbat gardul de nuiele. Acestea şi alte lucrări au devenit posibile datorită aplicării de către primărie la proiectul „Sporirea atractivităţii turistice a zonei Centru prin consolidarea patrimoniului existent".

Deschisă acum 38 de ani, Casa-muzeu „Alexandru Donici" abia acum este renovată pentru prima dată.

„Am putut obţine un proiect de mare importanţă pentru localitate şi ne-am luat ca bază renovarea Casei-muzeu care era foarte deteriorată. E o bogăţie pentru localitate, păcat să nu păstrăm lucrurile făcute cu secole în urmă", spune primarul comunei Donici, Vera Căruntu.

În jurul conacului a fost refăcut deja gardul de nuiele, va fi curăţat lacul şi schimbat pavajul din jurul casei. Proiectul prevede construcţia unui centru cultural, amenajarea unui parc în spaţiul dintre Casa-muzeu şi biserică din preajmă. Bijuteria arhitecturală a fost construită de familia Donici. Toate lucrările se execută potrivit rigorilor de restaurare, stabilite de specialiştii de la Ministerul Culturii.

Renovarea Casei-muzeu „Alexandru Donici" urmează să încheie pînă pe 15 septembrie. Promotorii proiectului se gîndesc deja la alte idei, menite să schimbe în bine imaginea localităţii: restabilirea unor vechi case ţărăneşti şi inaugurarea unor pensiuni pentru turişti, organizarea unui festival al fabulei la Donici acasă.

Source: trm.md

Keywords:

scriitor , literatura , muzeu , cultura

Comments

 (0)
 
*
3 characters or more, Latin letters only

*
Anti-SPAM code:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Settlements of Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
1900
Populația:
248 locuitori

Nicolaevca este un sat din cadrul comunei Cuhureştii de Sus, raionul Floreşti. Localitatea se află la distanța de 35 km de orașul Florești și la 155 km de Chișinău. Conform datelor recensămîntului din anul 2004, populaţia satului constituia 248 de oameni. Satul Nicolaevca a fost întemeiat în anul 1900.

Library
Electronic library of www.moldovenii.md contains books, documents, audio and video materials about the Moldavian history, culture and civilization from the ancient time to nowadays.