Mergi spre compartimentul: Cultura
18 august 2014, 16:11 Cultura views 14490
Casa-muzeu „Alexandru Donici”va fi renovată
18 august 2014, 16:11 Cultura views 14490

Casa-muzeu „Alexandru Donici”va fi renovată

Conacul, în care s-a născut şi a locuit marele fabulist Alexandru Donici, va fi mai atractiv pentru turişti. Se renovează acoperişul de şindrilă, se amenajează pavajul în jurul casei-muzeu, deja a fost schimbat gardul de nuiele. Acestea şi alte lucrări au devenit posibile datorită aplicării de către primărie la proiectul „Sporirea atractivităţii turistice a zonei Centru prin consolidarea patrimoniului existent".

Deschisă acum 38 de ani, Casa-muzeu „Alexandru Donici" abia acum este renovată pentru prima dată.

„Am putut obţine un proiect de mare importanţă pentru localitate şi ne-am luat ca bază renovarea Casei-muzeu care era foarte deteriorată. E o bogăţie pentru localitate, păcat să nu păstrăm lucrurile făcute cu secole în urmă", spune primarul comunei Donici, Vera Căruntu.

În jurul conacului a fost refăcut deja gardul de nuiele, va fi curăţat lacul şi schimbat pavajul din jurul casei. Proiectul prevede construcţia unui centru cultural, amenajarea unui parc în spaţiul dintre Casa-muzeu şi biserică din preajmă. Bijuteria arhitecturală a fost construită de familia Donici. Toate lucrările se execută potrivit rigorilor de restaurare, stabilite de specialiştii de la Ministerul Culturii.

Renovarea Casei-muzeu „Alexandru Donici" urmează să încheie pînă pe 15 septembrie. Promotorii proiectului se gîndesc deja la alte idei, menite să schimbe în bine imaginea localităţii: restabilirea unor vechi case ţărăneşti şi inaugurarea unor pensiuni pentru turişti, organizarea unui festival al fabulei la Donici acasă.

Sursa: trm.md

Cuvinte cheie:

scriitor , literatura , muzeu , cultura

Comentarii

 (0)
 
*
Cel puţin 3 caractere, doar litere latine

*
Cod Antispam:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Localitățile Republicii Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
1772-1773
Populația:
1695 locuitori

Donduşeni este un sat şi comună din raionul Donduşeni. Donduşeni este unicul sat din comuna cu acelaşi nume. Localitatea se află la distanța de 3 km de orașul Dondușeni și la 218 km de Chișinău. Conform datelor recensămîntului din anul 2004, populaţia satului constituia 1695 de oameni. Satul Donduşeni a fost menționat documentar în anul 1772-1773.

Biblioteca
Biblioteca electronică a site-ului www. moldovenii.md conţine cărţi, documente, materiale audio şi video, privind istoria și cultura.