|
Pe zidul Cetății Albe a fost instalată o copie a stemei Principatului Moldovei
Pe pereții vechii cetăți Cetatea Albă au fost instalate copii a două plăci de marmură care au fost furate sau distruse de vandali în secolul al XIX-lea, inclusiv o replică a stemei Principatului Moldovei din anii 1410.
Despre acest lucru a spus istoricul și arheologul Andrei Krasnojon, menționînd că acesta este cel mai vechi monument de epigrafie cunoscut al cetății, care a fost instalat de constructorii cetății - deasupra intrării domnești, de vest a castelului, ca o demonstrație a apartenenței sale la domnitorul moldovean.
Potrivit lui, prima placă a fost amplasată pe fațada turnului cu poartă, deasupra intrării în Cetatea Albă. Pe ea este reprezentată tugra (stema personală) a Sultanului Imperiului Otoman, Selim III, precum și data: 1796. Această placă marchează sfîrșitul celei mai mari modernizări a cetății de către turci, potrivit proiectului celebrului inginer francez Francois Kauffer (autorul primului plan instrumental al Istanbulului, un agent rus secret și ofițer de informații).
Ultima dată această placă a fost văzută deasupra porții în 1818 de către inginerii militari ruși, lăsînd desenul acesteia. După furt, pe fațadă a rămas o nișă, unde a fost returnată copia de istorici și arheologi împreună cu restauratorul Oleg Gomoniuc.
"Pînă acum, fațada porții Chilia era acoperită de niște bannere nepotrivite și arăta ridicol. Astăzi, acest element al monumentului arhitectural și-a recăpătat aspectul de la sfîrșitul secolului al XVIII-lea", a spus Andrei Krasnojon.
El a subliniat că cea de-a doua placă instalată este o replica a stemei Principatului Moldovei din anii 1410 - cel mai vechi monument epigrafic al Cetății Albe. Ea fost instalată de constructorii cetății - deasupra intrării domnești, cea de vest a castelului, ca o demonstrație a apartenenței sale la domnitorul moldovean.
După 1848, și această placă a dispărut de pe perete. S-a păstrat nișa deteriorată de la ea și imaginea exactă publicată de Contele Uvarov, în baza căreia istoricii și arheologii au reușit să restaureze copia exactă a stemei.
"Acesta este cadoul nostru, cu Mihail Șmușkovici, de Ziua Orașului, un cadou pentru contemporani, urmași și un tribut adus memoriei istorice", a spus Andrei Krasnojon. La ceremonia de inaugurare a plăcilor restaurate au fost prezenți primarul orașului Belgorod-Nistrovsk Vitalii Grajdan, directorul KP "Фортеця" Serghei Omelcenko și alte persoane.
Source:
- Важное объявление для граждан Молдовы в Израиле, касающееся водительских прав
- Важное сообщение посольства Великобритании в Молдове
- Как отказаться от второго гражданства?
- Правительство организует ярмарку вакансий
- МИД выразил соболезнования в связи с гибелью гражданки Молдовы в результате теракта в Тель-Авиве
- Молдаванка погибла в результате теракта в Тель-Авиве
- Взрослые учат животных, а дети их просто любят (Фото)
- Более ста молодых людей приняли участие в Чистых играх в заповеднике Старый Оргеев ©
- Овес - эликсир жизни
- Женщина спасла льва до того, как он ушёл с этого мира и он трогательно попрощался с ней
- Хирурги разработали рецепт супа, чтобы пациенты худели перед операцией
- Всю жизнь я делал то, что велело сердце - Куклачев
În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?
- Statut:
- Sat
- Prima atestare:
- 1785
- Populația:
- 62 locuitori
Meşeni este un sat din cadrul oraşului Iargara, raionul Leova. Localitatea se află la distanța de 29 km de orașul Leova și la 95 km de Chișinău. Conform datelor recensământului din anul 2004, populaţia satului constituia 62 de locuitori. Satul Meșeni a fost menționat documentar în anul 1785.
Comments
(0)