Go to section: History
02 february 2013, 12:10 History views 7391
02 february 2013, 12:10 History views 7391

La Chişinău a fost lansat proiectul „Pe cînd Suedia era guvernată din Moldova”

La Chişinău a fost lansat proiectul cultural-ştiinţific „Pe cînd Suedia era guvernată din Moldova”. Evenimentul este consacrat marcării a 300 de ani de la „kalabalîkul” de la Varniţa, cum a intrat în istoria suedeză respectiva ciocnire, şi aflării regelui suedez Carol al XII-lea la Bender şi Varniţa în perioada 1709 – 1713, informează MOLDPRES.

Eugen Sava, directorul Muzeului Naţional de Arheologie şi Istorie a Moldovei a declarat că proiectul urmăreşte aprofundarea relaţiilor de colaborare între cercetătorii suedezi, turci şi moldoveni şi promovarea patrimoniului istorico-cultural ce reflectă un segment comun de istorie moldo-suedezo-turcă, legat de numele regelui suedez Carol al XII-lea.

Ingrid Tersman, Ambasadorul Extraordinar şi Plenipotenţiar al Suediei în R. Moldova a declarat la lansarea proiectului că acesta va aduce lumină asupra perioadei în care Suedia a fost guvernată din Moldova. Oficialul şi-a exprimat încrederea că cercetările acestei perioade îi vor determina pe mulţi moldoveni, suedezi, ucraineni şi turci să afle mai multe informaţii despre istoria comună a statelor lor.

La Muzeul Naţional de Arheologie şi Istorie a Moldovei /MNAIM/, în cadrul proiectului „Pe cînd Suedia era guvernată din Moldova” a fost inaugurată o expoziţie cu acelaşi nume. Expoziţia oferă o retrospectivă a istoriei şi evenimentelor de la începutul sec. XVIII şi este realizată în comun de Tezaurul Regal /Stockholm, Suedia/ şi MNAIM. Expoziţia va fi deschisă pînă la 20 februarie.

Proiectul va mai include conferinţe internaţionale desfăşurate la Chişinău, Istanbul şi Stockholm. Materialele conferinţei urmează a fi publicate într-un volum aparte, lansarea căruia este preconizată pentru 30 noiembrie 2013, ziua morţii lui Carol al XII-lea, notează MOLDPRES.

Comments

 (0)
 
*
3 characters or more, Latin letters only

*
Anti-SPAM code:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Settlements of Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
1723
Populația:
1975 locuitori

Tartaul este un sat şi comună din raionul Cantemir. Tartaul este unicul sat din comuna cu acelaşi nume. Localitatea se află la distanța de 12 km de orașul Cantemir și la 131 km de Chișinău. Conform datelor recensămîntului din anul 2004, populaţia satului constituia 1975 de oameni. Satul Tartaul a fost menționat documentar în anul 1723.

Library
Electronic library of www.moldovenii.md contains books, documents, audio and video materials about the Moldavian history, culture and civilization from the ancient time to nowadays.