16 july 2024, 23:37 views 16231
Materiale din compartiment: All news |

Cucuruzenii de Sus, district Orhei

Statut:
Sat
Prima atestare:
1893
Populația:
569 locuitori

Cucuruzenii de Sus este un sat din cadrul comunei Crihana, raionul Orhei. Satul are o suprafaţă de circa 0.47 kilometri pătraţi, cu un perimetru de 3.67 km. Localitatea se află la distanța de 20 km de oraşul Orhei şi la 68 km de Chișinău. Satul Cucuruzenii de Sus a fost întemeiat în anul 1893.

[top]Populația

Conform datelor recensămîntului din anul 2004, populaţia satului constituia 569 de oameni, dintre care 52.72% - bărbaţi și 47.28% - femei. Structura etnică a populaţiei: 96.49% - moldoveni, 0.88% - ucraineni, 1.58% - ruşi, 0.18% - găgăuzi, 0.18% - bulgari, 0.70% - alte etnii.

[top]Istoria localitații

Satul Cucuruzenii de Sus a fost întemeiat în anul 1893. În acest an pe moșia satului Cucuruzeni a fost înființată o școală agricolă inferioară, menită să pregătească specialiști agronomi. Este una dintre cele mai vechi instituții de învățămînt de acest gen din Moldova. Ea pregătea administratori pentru moşiile marilor proprietari de pămînt din Basarabia şi în acelaşi timp mai avea menirea să contribuie la răspîndirea cunoştinţelor agronomice în rîndul populaţiei. Școala a fost dotată cu bloc de studii, ateliere, depozite, moară. A fost plantat un parc, vii, livezi, au fost săpate cîteva iazuri. Pe parcursul anilor şcoala agricolă şi-a schimbat în repetate rînduri statutul, transformînduse în tehnicum şi din tehnicum în şcoala profesională.

Comments

 (0)
Aici puteţi lăsa comentariul/opinia proprie cu privire la noutate prezentată pe pagina.
Atenţie! Doar utilizatorii înregistraţi pot comenta, autentificaţi-vă, vă rugăm.

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Settlements of Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
1715
Populația:
888 locuitori

Grinăuţi-Moldova este un sat şi comună din raionul Ocniţa. Din componenţa comunei fac parte localităţile Grinăuţi-Moldova, Grinăuţi-Raia și Rediul Mare. Satul Grinăuți-Moldova se află la o distanță de 18 km de orașul Ocnița și la 205 km de Chișinău. La recensămîntul din anul 2004, populaţia satului constituia 888 de oameni. Satul Grinăuți-Moldova a fost menționat documentar în anul 1715.

Library
Electronic library of www.moldovenii.md contains books, documents, audio and video materials about the Moldavian history, culture and civilization from the ancient time to nowadays.